Αυτή είναι η λίστα τροφίμων που θα πάρω απο το σούπερ μάρκετ

Guest Editors

Μαζί με τη νέα σχολική χρόνια, ξεκινά από την αρχή και μια σειρά από διάφορες δραστηριότητες αλλά και απλές καθημερινές υποχρεώσεις.
Μία από τις κλασικές ,συχνά εβδομαδιαίες συνήθειες, που αφορά την οργάνωση του σπιτιού, αποτελεί η λίστα του σούπερ μάρκετ.
Με λίγη επιπλέον προσοχή και με σωστή οργάνωση , μπορούμε εύκολα να την μετατρέψουμε στην πιο “θρεπτική” λίστα τόσο για εμάς όσο και για τα παιδιά.

Έχοντας κατά νου τα παρακάτω , έχεις κάνει ήδη ένα καλό βήμα για πιο σωστές διατροφικές επιλογές.

• Πρώτο και σημαντικότερο: κάνω καταγραφή! Σημειώνω ακριβώς τι χρειάζομαι, ώστε να αποφύγω περιττές επιλογές.
• Δεύτερο και εξίσου σημαντικό: δεν πηγαίνω ποτέ στο σούπερ μάρκετ με άδειο στομάχι. Κι όμως, έχοντας προηγουμένως καταναλώσει κάποιο γεύμα, μπορώ να έχω πολύ καλύτερο έλεγχο για το τι τελικά θα αγοράσω και σίγουρα θα αποφύγω ευκολότερα περιττά γλυκίσματα και ανθυγιεινά τυποποιημένα σνακς.
• Οργανώνω το καλάθι μου έχοντας κατά νου ένα συγκεκριμένο εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Για παράδειγμά: φροντίζω να προμηθευτώ ψάρι/κοτόπουλο από 2 φορές την εβδομάδα το καθένα, κόκκινο κρέας για 1 φορά την εβδομάδα, όσπρια/λαδερά για 2-3 φορές την εβδομάδα,συνολικά. Ουσιαστικά, με αυτό τον τρόπο, είμαστε ακόμη πιο κοντά στις συστάσεις της Μεσογειακής διατροφής.

• Προμηθεύομαι ποικιλία λαχανικών! Αγοράζοντας 3-4 είδη λαχανικών αυτόματα δίνω την ευκαιρία στον εαυτό μου να φτιάξω ευκολότερα μια εύκολη και υγιεινή σαλάτα σαν ελαφρύ γεύμα ή να δοκιμάσω κάποια εύκολη συνταγή με βάση τα λαχανικά. Επίσης, ένα ψυγείο που περιέχει πάντα λαχανικά, προκαλεί πάντα τα παιδιά για νέες σταδιακές δοκιμές
• Προτιμώ τα προϊόντα ολικής αλέσεως! Προσφέρουν κορεσμό, βελτιώνουν την εντερική λειτουργία και βοηθούν σε καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο.
• Δίνω πάντα προτεραιότητα στο φρέσκο.
• Εφόσον , προμηθευτώ τα απαραίτητα υλικά από το σούπερ μάρκετ της επιλογής μου, προτιμώ πάντα την φρέσκια εκδοχή βασικών αγαθών.
• π.χ προτιμώ να προμηθευτώ ψάρια / θαλασσινά από ιχθυοπωλείο, ψωμί & αρτοσκευάσματα από το φούρνο της γειτονιάς μου, φρούτα & λαχανικά από το οπωροπωλείο της γειτονιάς μου.

• Έτσι, είμαι σίγουρη πως έχω προσεγγίσει κατά πολύ, ποιοτικά καλύτερες πρώτες ύλες για την καθημερινή μου διατροφή.

Βένια Στίβακτα
Βένια Στίβακτα
Nutrition Expert
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES