Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι άνθρωποι γύρω μας εκφράζουν την γνώμη τους για θέματα που δεν έχουν καμια σχέση με αυτούς και χωρίς ποτέ κανείς να τους το έχει ζητήσει. Την ειλικρίνεια δεν την χαρακτηρίζει ούτε η απρέπεια ούτε η αναίδεια. Βλέπω παντού ανθρώπους που έχουν άποψη παντού και για όλους και πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να εκφέρουν την αρνητική και προσβλητική τους άποψη για τους άλλους. Γιατί αυτός που κριτικάρει συνέχεια, μιλάει με αγένεια, δεν σέβεται τους άλλους και σκέφτεται μόνο τον εαυτό του.

Η ειλικρίνεια είναι μια από τις σπουδαιότερες αρετές που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος.

Πριν απο λίγες μέρες μια φίλη μου που έχει δύο αγόρια μου έλεγε πόσο λατρεύει την ευαισθησία του μικρού της και πόσο δεν θέλει να στεναχωρεί ποτέ κανέναν. Όταν όμως χρειάζεται να μάθει την αλήθεια απευθύνεται στον μεγάλο της γιό, εκείνον που θα πεί πάντα την αλήθεια, με ευγένεια χωρίς όμως να σκεφτεί να λειάνει τις γωνίες.

Χρειάζεται δύναμη να μιλάς με ειλικρίνεια και να είσαι αληθινός στους άλλους. Πόσο μάλλον να χρειαστεί να παραδεχτείς ένα λάθος σου, και να έχεις την δύναμη να ζητήσεις συγνώμη. Επίσης χρειάζεσαι πολύ θάρρος και όχι θράσος όταν σου ζητηθεί να εκφράσεις την άποψη σου όταν γνωρίζεις εξ’ αρχής ότι μάλλον δεν θα είναι αποδεκτή. 

Στην ειλικρίνεια δεν υπάρχει κακία. Ειδικά όταν σχολιάζεις κάποιον για την εμφάνιση του. Αν ρωτήσεις την φίλη σου την γνώμη της και σου πει π.χ. ότι τα μαλλιά σου δεν είναι ωραία σήμερα. Το κάνει όμως μόνο επειδή την ρώτησες. Δεν πρόκειται να το κάνει επειδή θέλει να σχολιάσει κάτι για σένα. Αν χωρίς να την ρωτήσεις σου πεί, χάλια τα μαλλιά σου σήμερα, τι σου έχει συμβεί, είναι κλασική αγένεια. Το σχόλιο δεν το χαρακτηρίζει τίποτα εποικοδομητικό, παρά μόνο κακία. 

Η ειλικρίνεια είναι αρετή. Είναι αλήθεια, είναι αξιοπιστία, είναι ακεραιότητα. Χαρακτηριστικά που όλοι οι γονείς θέλουμε να διδάξουμε τα παιδιά μας.

Τα παιδιά μας πρέπει να μάθουν ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς, ευγενικοί και διακριτικοί με τους ανθρώπους. Δεν χρειάζεται να εκφράζουμε την άποψη μας και την σκέψη μας για όλα, ειδικά αν το σχόλιο μας δεν βοηθάει το άτομο που το δέχεται. Μότο ζωής για εμάς είναι πριν κάνεις ή πεις κάτι σκέψου πως θα ένιωθες αν σου έκαναν ή σου έλεγαν το ίδιο πράγμα. 

Βιβή Μπασινά
Βιβή Μπασινά
Γιατί να κλαίμε όταν μπορούμε να γελάμε;
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES