Το 4moms.gr συναντά την Ολυμπιονίκη Νίκη Μπακογιάννη

BODY by ΒΑΣΩ

Η Νίκη Μπακογιάννη είναι πρώην αθλήτρια του ύψους με μεγάλες επιτυχίες στη καριέρα της. Γεννήθηκε στη Λαμία στις 19 Ιουνίου 1968, και ξεκίνησε από τον Αθλητικό Όμιλο «Αθανάσιος Διάκος» και συνέχισε με τα χρώματα του Ολυμπιακού. Από τα 16 της χρόνια συμμετείχε σε διεθνείς αγώνες. Το 1985 έλαβε μέρος στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου εφήβων νεανίδων στο Κότμπους της -τότε- Ανατολικής Γερμανίας όπου πέρασε το 1,85 μ.

Η μεγαλύτερή της διάκριση είναι το ασημένιο μετάλλιο στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων το 1996 με 2,03 μ. επίδοση που αποτελεί πανελλήνιο ρεκόρ. Παράλληλα αυτή η επίδοση της έδωσε και μια θέση στο ρεκόρ γκίνες, αφού η διαφορά των 33 εκατοστών που την χωρίζουν από τα 2,03 μέτρα που πήδηξε είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί.

Η Μπακογιάννη, που πήγε στην Ατλάντα με 1.97, είχε ήδη υπερβεί τον εαυτό της περνώντας με τη δεύτερη προσπάθεια το 1.99 και με τη δεύτερη το 2.01, που ήταν πανελλήνιο ρεκόρ, γι’ αυτό και όταν η Κονσταντίνοβα πέρασε το 2.03, όλοι πίστεψαν πως η πρώτη θέση είχε κριθεί. Όμως η Ελληνίδα πρωταθλήτρια δεν είχε πει ακόμη την τελευταία της κουβέντα. Απέτυχε να το περάσει με την πρώτη προσπάθεια, αλλά στη δεύτερη πέρασε πάνω από τον πήχη και έκανε ακόμη πιο συγκλονιστική την αναμέτρηση. Τελικά η Κονσταντίνοβα κατάφερε να περάσει και το 2.05 και εκεί κρίθηκαν τα μετάλλια, αφού η Μπακογιάννη απέτυχε να το περάσει.

Αγωνιζόταν μέχρι και το 2004 όταν και πήρε μέρος στον προκριματικό αγώνα του ύψους των γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα.

Με ένα τόσο πλούσιο βιογραφικό στην καριέρα της η Νίκη Μπακογιάννη χειροκροτήθηκε και θαυμάστηκε απο όλους τους Έλληνες ,αφού έκανε την Ελλάδα υπερήφανη φέρνοντας στην πατρίδα της ένα Ολυμπιακό μετάλιο.

Η Νίκη Μπακογιάννη πλέον ασχολείται και μεταδίδει την αγάπη της και τις γνώσεις της σε “μικρούς πρωταθλητές”.

Τη συναντήσαμε στο Ολυμπιακό στάδιο παρέα με την κόρη μου Μαριτίνα και μας μίλησε για τη νέα της αγάπη τους “5κύκλους”,για τον πρωταθλητισμό,για τις εμπειρίες που αποκόμισε όλα αυτά τα χρόνια,ενώ δίνει και συμβουλές στις μαμάδες για την άθληση των παιδιών τους.

Ευχαριστούμε την Ολυμπιονίκη Νίκη Μπακογιάννη για την πολύ ωραία κουβέντα που κάναμε και θα τα πούμε σύντομα ..που αλλού;Στους 5κύκλους στο Ολυμπιακό στάδιο!!

Δείτε:

Πόσων χρονών ξεκίνησες τον αθλητισμό;

Στην Α γυμνασίου η πρώτη επαφή με τον στίβο και ειδικά με το άλμα εις ύψος και άρχισα να κάνω εντατικά προπόνηση από την Β, Γ γυμνασίου και μετά.

Πότε κατάλαβες πως μπορείς να κάνεις πρωταθλητισμό;

Όταν σε ηλικία 15 χρονών μπήκα στην Εθνική Ομάδα στίβου.

Οι γονείς σου σε στήριξαν;

Μου άφηναν ελεύθερο το πεδίο να κάνω αυτό που ήθελα, αφού αγαπούσα τον αθλητισμό και έβλεπα ότι είχα όφελος από αυτό, γι’ αυτόν τον λόγο και τους ευγνωμονώ κιόλας.

Παρακολουθώντας αγώνες στίβου μου φαίνεται πως είναι ίσως το πιο δύσκολο άθλημα το άλμα εις ύψος ισχύει;

Είναι ένα αγώνισμα που θέλει ψυχή και από τεχνική άποψη έχει πολλά στοιχεία που πρέπει να δουλέψει ένας αθλητής. Είναι μοναχικό αγώνισμα που θέτει στόχους προσωπικούς και ουσιαστικά προσπαθείς να ξεπεράσεις τον ίδιο σου τον εαυτό. Μαθαίνεις μέσα από την προσπάθεια τα όριά σου, γνωρίζεις τον εαυτό σου και έρχεσαι κοντά του.

Πόσων χρονών πιστεύεις πως πρέπει να αρχίσει ένα παιδί στίβο;

Ένα παιδί μπορεί να ασχοληθεί με το στίβο από την ηλικία των 3-4 ετών έχοντας ως κύριο στόχο την άθληση και τη φυσική κατάσταση της υγείας του. Σε αυτή την ηλικία το παιδί θα μπορέσει να αναπτύξει κάποιες δεξιότητες κινητικές και συναισθηματικές, καθώς και ψυχολογικές που θα τον βοηθήσουν στην εξέλιξη της ζωής του. Γενικά, ο στίβος είναι ένα άθλημα που μπορεί να ασχοληθεί κάποιος σε όποια ηλικία θέλει. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, τα παιδιά γύρω στα 10-12 ετών μπορούν να ασχοληθούν σε συγκεκριμένα αθλήματα του στίβου, μετά από υπόδειξη κάποιου έμπειρου προπονητή.

Τι είναι οι Πέντε Κύκλοι;

Οι πέντε κύκλοι είναι ένα αθλητικό σωματείο που σαν στόχο έχει την ανάπτυξη όλων των αθλημάτων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα σας μιλήσω για το δικό μου άθλημα, τις αθλητικές ακαδημίες στίβου, Νίκη Μπακογιάννη:   Είναι μια προσπάθεια που κάνω για να αναδείξω το δικό μου το άθλημα και αγώνισμα, καθώς επίσης και όλα τα αγωνίσματα του στίβου έτσι ώστε να μυήσω περισσότερα παιδιά στον αθλητισμό.

Πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να αθλείται ένα παιδί;

2 φορές για 3 έως 5 ετών.

3 φορές για 6 έως 10 ετών.

4 και 5 φορές για παιδιά από 11 – 12 χρονών και πάνω.

Όλα αυτά βέβαια έχουν να κάνουν με το επίπεδο του κάθε παιδιού. Ένα παιδί δέκα ετών π.χ. το οποίο είναι αρχάριο θα πρέπει στην αρχή να έρχεται για περίπου 3 φορές την εβδομάδα για προπόνηση.

Θέλει θυσίες ο πρωταθλητισμός;

Δε θα έλεγα θυσίες, αλλά αγάπη γι’ αυτό που θέλεις να κάνεις, καθώς και πίστη στον εαυτό σου.

Είσαι Ολυμπιονίκης, ποια πιστεύεις ήταν η μεγαλύτερη θυσία που έκανες για να πραγματοποιηθεί αυτό;

Δεν εκλαμβάνω κάτι σαν θυσία αλλά επιλογή σε αυτά που έκανα. Γνωρίζοντας πού θες να πας επιλέγεις και τον δρόμο. Μερικές φορές συναντάς δυσκολίες, όλα όμως στη ζωή γίνονται για να πάμε ένα βήμα παραπάνω κι όποιος αντέχει θα προχωρήσει.

Τι θα συμβούλευες τους γονείς που θέλουν να ξεκινήσουν τα παιδιά τους αθλητισμό; Να κάνουν ένα ομαδικό ή ένα ατομικό άθλημα;

Θα συμβούλευα σαν πρώτο άθλημα να ξεκινήσουν την κολύμβηση. Είναι βασικό να ξέρουν κολύμπι, ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα. Μετά, κάποιο άθλημα το οποίο τα παιδιά ως κύριο λόγο θα έχουν τη διασκέδαση, το παιχνίδι και μετά όλα τα άλλα. Σημασία έχει να περνάει καλά και να διασκεδάζει το παιδί μέσα από τον αθλητισμό, είτε κάνει ατομικό άθλημα, είτε ομαδικό. Ο στίβος είναι η βάση για πολλά αθλήματα.

Κάνετε προγράμματα και για μαμάδες;

Ναι, κάνουμε και για μαμάδες, είτε την ώρα που γυμνάζεται το παιδί, είτε κάποια άλλη ώρα. Γιατί κι οι μαμάδες χρειάζονται αποφόρτιση και ενίσχυση, για να μπορέσουν να είναι υγιείς και με καλή διάθεση απέναντι στις υποχρεώσεις που έχουν, είτε οικογενειακές, είτε επαγγελματικές.

#ELAMAZIMAS#

Ακαδημίες στίβου Νικής Μπακογιάννη
Αθλητικό σωματείο Πέντε Κύκλοι
Παιδικά τμήματα από 3+
Τμήματα προετοιμασίας Στρατιωτικών σχολών +ΤΕΦΑΑ
Τμήματα ενηλικών +running tea
 

Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη
Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη
Το σώμα λέει αυτό που δεν μπορούν να πουν οι λέξεις
ABOUT EDITOR
ALL ARTICLES

MORE EDITOR'S ARTICLES

Δες τι καταστρέφει τη θετική ενέργεια στο δωμάτιο σου και πως μπορεί να τη φτιάξεις

Δες τι καταστρέφει τη θετική ενέργεια στο δωμάτιο σου και πως μπορεί να τη φτιάξεις

Ένας μεγάλος αθλητής εξομολογείται πόσο δύσκολο είναι μετά την απώλεια της αγαπημένης του Αναστασίας

Ένας μεγάλος αθλητής εξομολογείται πόσο δύσκολο είναι μετά την απώλεια της αγαπημένης του Αναστασίας

Γιατί πρέπει να απολογείται μια γυναίκα η οποία δεν έκανε παιδί;

Γιατί πρέπει να απολογείται μια γυναίκα η οποία δεν έκανε παιδί;

Περνάμε και μόνες μας καλά!

Περνάμε και μόνες μας καλά!

Ο ολυμπιονίκης Νίκος Συρανίδης μιλά στο 4moms.gr και μας συστήνει την μεγάλη του αγάπη τις καταδύσεις.

Ο ολυμπιονίκης Νίκος Συρανίδης μιλά στο 4moms.gr και μας συστήνει την μεγάλη του αγάπη τις καταδύσεις.

Παίζεις μπάλλα;   Footballpro! Τα πάντα για το ποδόσφαιρο!

Παίζεις μπάλλα; Footballpro! Τα πάντα για το ποδόσφαιρο!

3ο Τουρνουά We Love Basketball for Girls

3ο Τουρνουά We Love Basketball for Girls

Χάσε τα κιλά της εγκυμοσύνης όπως η Amal Clooney!

Χάσε τα κιλά της εγκυμοσύνης όπως η Amal Clooney!

Rio Ferdinand: H τραγική ιστορία του άσου των γηπέδων που έχασε τη γυναίκα του και μεγαλώνει μόνος τα 3 παιδιά του

Rio Ferdinand: H τραγική ιστορία του άσου των γηπέδων που έχασε τη γυναίκα του και μεγαλώνει μόνος τα 3 παιδιά του