7 συμβουλές για να διατηρήσετε υγιή τον εγκέφαλό σας

Υγεία

4moms team , 17-09-2017

Η  American Heart Association/American Stroke Association διεξήγαγε έρευνα σχετικά με τον εγκέφαλο και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Stroke». Η έρευνα ανέφερε ένα πρόγραμμα (με την ονομασία «Life’s Simple 7»), το οποίοωφελεί σημαντικά τον εγκέφαλο όσο και το υπόλοιπο σώμα, μειώνοντας τον κίνδυνο για άνοια, καθώς κανείς γερνάει.

Τόσο ο εγκέφαλος όσο και η καρδιά χρειάζονται επαρκή κυκλοφορία αίματος, όμως σε πολλούς ανθρώπους οι αρτηρίες σταδιακά στενεύουν ή μπλοκάρονται στο πλαίσιο της διαδικασίας της αθηροσκλήρωσης, που μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικά και εμφράγματα.

Οι ίδιοι παράγοντες κινδύνου που προκαλούν αθηροσκλήρωση, παίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερκαι της άνοιας.

Οι επτά συμβουλές για καρδιαγγειακή υγεία, που βασίστηκαν στη μελέτη και συγκριτική αξιολόγηση 182 δημοσιευμένων επιστημονικών ερευνών, είναι οι εξής:

– Έλεγχος της αρτηριακής πίεσης

– Έλεγχος της χοληστερίνης

– Έλεγχος του σακχάρου

– Σωματική άσκηση

– Υγιής διατροφή

– Απώλεια περιττού βάρους

– Διακοπή καπνίσματος.

Υγιής θεωρείται ο εγκέφαλος όταν μπορεί να λάβει και να αναγνωρίσει πληροφορίες και ερεθίσματα από τις αισθήσεις, να ασκήσει την προσοχή του, να μαθαίνει και να θυμάται, να επικοινωνεί, να επιλύει προβλήματα, να παίρνει αποφάσεις και να ελέγχει τα συναισθήματα. Η άνοια σταδιακά υποσκάπτει αυτές τις ικανότητες.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η επιζήμια στένωση των αρτηριών μπορεί να ξεκινήσει ήδη από την παιδική ηλικία και να επιδεινωθεί με το πέρασμα του χρόνου. Όσο μειώνεται η ροή αίματος στον εγκέφαλο, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για κανονικό εγκεφαλικό ή για πολλά μικρά εγκεφαλικά, με συνέπεια την αγγειακή άνοια.

Πατήστε εδώ και διαβάστε τη μελέτη

 

 

 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES