Εσείς πόσα φυτοφάρμακα φάγατε σήμερα;

Υγεία

4moms team , 12-09-2017

Πριν απο λίγο καιρό η οργάνωση EWG (Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας), ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της ετήσιας έκθεσης για τα τρόφιμα. Διαπίστωσε ότι σχεδόν το 70% των δειγμάτων των 48 τύπων συμβατικών προϊόντων ήταν μολυσμένα με υπολείμματα φυτοφαρμάκων. 

Η περιβαλλοντική ομάδα εργασίας (EWG) www.ewg.org, είναι μια αμερικανική περιβαλλοντική οργάνωση που ειδικεύεται στην έρευνα και την υπεράσπιση στους τομείς των τοξικών χημικών ουσιών, των γεωργικών επιδοτήσεων, των δημόσιων εκτάσεων και της εταιρικής υπευθυνότητας. Η EWG είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός του οποίου η αποστολή, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, είναι “να χρησιμοποιεί τη δύναμη της ενημέρωσης του κοινού για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος”.

36.000 δείγματα προϊόντων ελέγχθηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και τον Οργανισμό Τροφίμων και Ποτών. Ο οδηγός Καταναλωτή EWG, παρουσιάζει την μόλυνση από φυτοφάρμακα δημοφιλών φρούτων και λαχανικών βασιζόμενος σε αυτόν τον έλεγχο.

Η χειρότερη δωδεκάδα

1.φράουλες
2.σπανάκι
3.νεκταρίνια
4.μήλα
5.ροδάκινα
6.αχλάδια
7.κεράσια
8.σταφύλια
9.σέλερι
10.ντομάτες
11.πιπεριές
12.πατάτες

Η καλύτερη δωδεκάδα

1. γλυκό καλαμπόκι
2. αβοκάντο
3. ανανάς
4. λάχανο
5. κρεμμύδια
6. κατεψυγμένος γλυκός αρακάς
7. παπάγια
8. σπαράγγια
9. μάνγκο
10. μελιτζάνα
11. πεπόνι μελιτώματος
12. ακτινίδια

Τώρα είναι πολλοί που θα πείτε, τι μας νοιάζει εμάς εδώ στην Ελλάδα, αυτός ο έλεγχος αφορά την Αμερική. Φυσικά δεν είμαστε αφελής να πιστεύουμε ότι στην Ελλάδα δεν χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα αλλά που είναι η έρευνα για την χρήση αυτών? Ψάχνοντας για την χώρα μας βρήκα την έρευνα που έγινε το 2013 απο το ελληνικό γραφείο της Greenpeace που αναφέρει τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα που βρέθηκαν σε φρούτα και λαχανικά. Κάποιοι λένε ότι χωρίς βοήθεια είναι δύσκολο να αναπτυχθεί οτιδήποτε, άλλοι για τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω απο αυτή την βιομηχανία. Και εμείς οι καταναλωτές στην μέση.

Μάκάρι να μπορούσαμε να είχαμε όλοι ένα μποστανάκι στο σπίτι μας!

 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES