Έμαθα πως να κάνω το καλύτερο μπάρμπεκιου!

BODY by ΒΑΣΩ

Επιστρέψαμε απο τις διακοπές μας και ο Σεπτέμβρης είναι ο καλύτερος μήνας μιας και ο καιρός είναι καταπληκτικός, για καλέσματα και barbeque στο σπίτι.

Τι πιο ωραίο να μαζεύεται η παρέα να ψήνουμε και να πίνουμε τα κρασάκια μας;

Να ψήνουμε;;

Για να κάνουμε μπάρμπεκιου πρέπει να είμαστε οργανωμένοι να έχουμε τα κατάλληλα σκεύη και εργαλεία,αυτό σκέφτηκα  και επισκέφτηκα το κατάστημα Psistis!

Θέλεις να ψήσεις το καλύτερο κατόπουλο;

Την πιο νόστιμη σπιτική πίτσα;

Στο μπάρμπεκιου δεν ψήνεις μόνο κρέατα! Δείτε κάποια πολύ ωραία σκεύη που βρήκα για να κάνεις εκπληκτικές συνταγές!!

Δείτε τι απάντησε ο Psistis στις ερωτήσεις που του έκανα:

1.Ποιές είναι οι τρείς βασικές κινήσεις πριν αρχίσουμε το barbeque;

Να προθερμάνουμε καλά τη ψησταριά μας, θερμοκρασία >200oC ώστε μόλις ακουμπήσουμε το κρέας επάνω στη σχάρα της ψησταριάς να ξεκινήσει ακαριαία να τσιγαρίζετε.

  1. Να λαδώσουμε τις σχάρες μας λίγο πριν ακουμπήσουμε το φαγητό επάνω τους
  2. Να έχουμε φροντίσει να έχουμε φέρει το κρέας μας σε θερμοκρασία χώρου, λίγο πριν το βάλουμε στην ψησταριά μας.

 

2.Πόσην ώρα χρειάζεται ζέσταμα μια συσκευή υγραερίου;

 Ο χρόνος που χρειάζεται μια ψησταριά είναι ανάλογος από το μέγεθός της (όχι μόνο την επιφάνεια αλλά και τον όγκο της ψησταριάς), αλλά και από τις εξωτερικές συνθήκες που επικρατούν την ημέρα που ψήνουμε. Σε γενικές γραμμές ο χρόνος αυτός κυμαίνεται από 5-15′, πάντα με γνώμονα ότι η ψησταριά μας πρέπει να βρεθέι σε θερμοκρασίες >200oC.

3.Μπορώ να ψήσω μαζί διαφορετικά κρέατα;

Υπο προυποθέσεις ναι. Ανάλογα με το είδος του φαγητού (κρέατος) και το μέγεθός του ο χρόνος και η θερμοκρασία που χρειάζεται για να ψηθεί ποικίλει. Ξεκινάμε με αυτά που χρειάζονται περισσότερο χρόνο ή πιο υψηλές θερμοκρασίες και προθέτουμε τα υπόλοιπα κρέατα ανάλογο με το χρόνο που έχουμε υπολογίσει.

4.Ποιά είναι η ιδανική θερμοκρασία;

Δεν υπάρχει ιδανική θερμοκρασία ψησίματος καθώς ποικίλει ανάλογα με το είδος του φαγητού που ψήνουμε. Σε γενικές γραμμές στο άμεσο ψήσιμο μπορούμε να ψήσουμε από θερμοκρασίες 170-180oC μέχρι και τους 280oC.

 α) αν ψήνουμε ένα μπούτι κοτόπουλου που χρειάζεται περισσότερο χρόνο, άρα και χαμηλότερη θερμοκρασία για να μην μας καεί από έξω θα το ψήσουμε στους 170-180oC.

  β)Στον αντίποδα όταν ψήνουμε ένα ωραίο κομμάτι μοσχαρίσιας μπριζόλας (π.χ. ribeye) εκεί πρέπει να «ανέβουμε» σε θερμοκρασίες >250oC ώστε να ξεροψηθεί από έξω και μέσα να παραμείνει ζουμερό, μαλακό και … «ροζ».

Στα έμμεσα ψησίματα συνήθως χρειαζόμαστε θερμοκρασία περίπου στους 200oC.

 5.Για το ψάρι ισχύει ότι και στο κρέας;

Ο βασικότερος κανόνας στο ψήσιμο του ψαρίού αλλά και γενικά είναι το τρίπτυχο:

ΥΠΟΜΟΝΗ-ΛΟΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ-ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ.

α)  Υπομονή σημαίνει ότι δεν γυρνάμε το φαγητό μας παρά μόνο μία φορά τη στιγμή που είναι εντελώς ψημένο από την πλευρά που ακουμπάει στη σχάρα.

β)Λογική σκέψη σημαίνει ότι π.χ. δεν σκίζουμε/ χαράσουμε το ψάρι μας κατά το ψήσιμο γιατί χάνει όλα τα ζουμιά του άρα τη νοστιμία και την τρυφεράδα του.

γ)  Και πειραματισμός σημαίνει ότι με την εμπειρία σιγά-σιγά θα ανακαλύψουμε τον τρόπο αλλά και τα μυστικά ψησίματος για το κάθε είδος φαγητού.

 

6.Ποιό είναι το ιδανικό ψήσιμο για το κρέας;Προτιμούμε καλοψημένο;

Ανάλογα με το είδος του κρέατος. Το κοτόπουλο το τρώμε πάντοτε καλοψημένο (θερμοκρασία: >74oC). Το χοιρινό έχουμε τη δυνατότητα να το φάμε από Medium μέχρι και Well Done, αλλά σίγουρα όχι Rare. Άρα οι εσωτερικές θερμοκρασίες που μπορούμε να κινηθούμε είναι από 63 μέχρι 74oC. Το μοσχάρι καταναλώνεται από Blue μέχρι και Well Doneάρα το εύρος θερμοκρασιών μπορεί να κινηθεία από 49oC μέχρι και 71oC. Όπως βλέπουμε λοιπόν πέραν του χοιρινού και των πουλερικών όπου για να εξαλείψουμε τον κίνδυνο σαλμονέλας τα τρώμε από medium μέχρι well done, στο μοσχάρι ισχύει ο χρυσός κανόνας: «περί ορέξεως…».

7.Πρέπει να αλατίζουμε το κρέας πριν ή μετά;

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι δεν αλατίζουμε το κρέας ποτέ πριν το ψήσιμο γιατί το «στεγνώνει». Αυτό δεν είναι εντελώς αληθές. Δηλαδή αν το αλάτι μπει μια και δύο ώρες πριν όντως μπορεί να «τραβήξει» αρκετή από την υγρασία του κρέατος μας. Αν όμως αλατίσουμε το κρέας μας 5-10 λεπτά πριν ψήσουμε η μπριζόλα μας δεν προλαβαίνει να στεγνώσει αφού το ψήσιμο μίας μπριζόλας διαρκεί μόλις 10 με 12 λεπτά! Στεγνώνει από άλλους σημαντικότερους λόγους, όπως τα πολλά γυρίσματα στο κρέας μας, ή το γύρισμα του κρέτος με πηρούνι/ πηρούνα!

8.Πρέπει να προσθέτουμε λεμόνι στο τέλος;

Το λεμόνι είναι ένα εξτρά μυρωδικό. Εάν είναι κάτι που μας αρέσει το προσθέτουμε στο τέλος. Δεν επηρεάζει το ψητό μας. Σίγουρα δεν βάζουμε λεμόνι επάνω στις μαντεμένιες σχάρες, όπως έκαναν οι παλιοί στις χρωμιομένες ή ανοξείδωτες, γιατί τους «χαλάμε» την αντικολλητική ιδιότητα των σχαρών!

 9.Ποιά είναι η ιδανική μαρινάδα για ζουμερό και μαλακό κρέας;

Η μαρινάδα δεν είναι το πιο σημαντικό στο ψήσιμο. Ίσως η πιο απλή μαρινάδα, λάδι-αλάτι-πιπέρι και ίσως και ρίγανη είναι η πιο καλή επιλογή! Το κομμάτι του κρέατος που επιλέγουμε είναι το πιο σημαντικό για ένα καλό και γευστικό αποτέλεσμα.

 10.Ποιά είναι τα βασικά εργαλεία που πρέπει να έχει κάθε επίδοξος ψήστης;

Τα βασικά εργαλεία για έναν ψήστη είναι μια μακρύλαιμη λαβίδα για να μπορεί να πιάνει το φαγητό, ένα πινέλο σιλικόνης ή ένα σπρέι λαδιού για να λαδώνει τις σχάρες του ,μια μακρύλαιμη φαρδιά σπάτουλα για τα μπιφτέκια ή το ψάρι και τέλος μια γερή βούρτσα καθαρισμού για να κρατάει πάντα καθαρές τις σχάρες ψησίματος του.

11.Που μπορούμε να σας βρούμε;

Το κατάστημά μας βρίσκεται στο Χαλάνδρι, στη Λ. Κηφισιάς 306. Εκεί μπορείτε να βρείτε μια πλήρη γκάμα από ψησταριές υγραερίου, κάρβουνου και καπνιστήρια από τις καλύτερες μάρκες του χώρου όπως η Broil King®, η Weber®, η Primo®, η ProQ® καθώς και επαγγελματικά μαχαίρια (Wusthof® & Kai®) και μαντεμένια σκεύη μαγειρικής Skeppshult®. Διαδικτυακά μπορείτε να δείτε όλα μας τα προϊόντα και να ενημερωθείτε για τα χαρακτηριστικά τους στο www.psistis.gr

 

Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη
Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη
Το σώμα λέει αυτό που δεν μπορούν να πουν οι λέξεις
ABOUT EDITOR
ALL ARTICLES

MORE EDITOR'S ARTICLES

Οκτώβριος:Ο μήνας που αφυπνίζει τις γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού

Οκτώβριος:Ο μήνας που αφυπνίζει τις γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού

Δες τι καταστρέφει τη θετική ενέργεια στο δωμάτιο σου και πως μπορεί να τη φτιάξεις

Δες τι καταστρέφει τη θετική ενέργεια στο δωμάτιο σου και πως μπορεί να τη φτιάξεις

Ένας μεγάλος αθλητής εξομολογείται πόσο δύσκολο είναι μετά την απώλεια της αγαπημένης του Αναστασίας

Ένας μεγάλος αθλητής εξομολογείται πόσο δύσκολο είναι μετά την απώλεια της αγαπημένης του Αναστασίας

Γιατί πρέπει να απολογείται μια γυναίκα η οποία δεν έκανε παιδί;

Γιατί πρέπει να απολογείται μια γυναίκα η οποία δεν έκανε παιδί;

Περνάμε και μόνες μας καλά!

Περνάμε και μόνες μας καλά!

Ο ολυμπιονίκης Νίκος Συρανίδης μιλά στο 4moms.gr και μας συστήνει την μεγάλη του αγάπη τις καταδύσεις.

Ο ολυμπιονίκης Νίκος Συρανίδης μιλά στο 4moms.gr και μας συστήνει την μεγάλη του αγάπη τις καταδύσεις.

Παίζεις μπάλλα;   Footballpro! Τα πάντα για το ποδόσφαιρο!

Παίζεις μπάλλα; Footballpro! Τα πάντα για το ποδόσφαιρο!

3ο Τουρνουά We Love Basketball for Girls

3ο Τουρνουά We Love Basketball for Girls

Χάσε τα κιλά της εγκυμοσύνης όπως η Amal Clooney!

Χάσε τα κιλά της εγκυμοσύνης όπως η Amal Clooney!