Επιστροφή στο σχολείο επιστροφή στο πρωινό ξύπνημα

SOUL by ΒΙΒΗ

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχω να αντιμετωπίσω είναι να καταφέρω τα κορίτσια μου να επιστρέψουν στο σχολικό πρόγραμμα του ύπνου. Η νέα τσάντα έτοιμη, τα μολύβια ακονισμένα και τα ρούχα της πρώτης μέρας ήδη στην κρεμάστρα έξω απο την ντουλάπα. Αλλά προτού ξεκινήσουμε οικογενειακώς τη νέα σχολική χρονιά, είναι πολύτιμο να βεβαιωθούμε ότι είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το πρόγραμμα ύπνου του παιδιού μας.

Μετά απο το αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα των καλοκαιρινών διακοπών χρειάζεται λίγος χρόνος για να επιστρέψει όλη η οικογένεια στο πρωινό ξύπνημα. Μετά απο ένα καλοκαίρι με αρκετές μέρες ύπνο αργά τη νύχτα και ξάπλες στο κρεβάτι μέχρι αργά το πρωί, είναι σίγουρο ότι όλοι χρειαζόμαστε λίγο βοήθεια για να προσαρμοστούμε στις νέες ώρες ύπνου και ξυπνήματος. 

Ο οργανισμός ύπνου (sleep.org) δίνει τις παρακάτω τρεις συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν το παιδί μας να κάνει επιτυχώς την αλλαγή.

Ρυθμίστε σταδιακά τις ώρες ανάπαυσης.

Μην περιμένετε μέχρι τη νύχτα πριν αρχίσει το σχολείο για να ρυθμίσετε την ώρα του ύπνου του παιδιού σας. Η ξαφνική αλλαγή θα μπορούσε να δυσκολέψει το παιδί να πέσει για ύπνο και αντίστοιχα να ξυπνήσει. Ξεκινήστε σιγά δύο εβδομάδες πριν την πρώτη ημέρα και προσπαθήστε να ορίσετε την ώρα ύπνου πέντε με 15 λεπτά νωρίτερα κάθε μέρα. Αυτό θα βοηθήσει τον κιρκαδικό ρυθμό του παιδιού σας να προσαρμοστεί στο νέο πρόγραμμα. Δεν είστε σίγουροι τι ώρα να ρυθμίσετε τον ύπνο; Τα παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών χρειάζονται 10 έως 11 ώρες ύπνου, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά χρειάζονται οκτώ έως εννέα ώρες.

Δημιουργήστε μια ρουτίνα πριν τον ύπνο

Εάν το παιδί σας δεν έχει ήδη μια καθορισμένη ρουτίνα για το βραδινό ύπνο, τώρα είναι η στιγμή να δημιουργήσετε μία, ειδικά εάν το παιδί σας είναι μικρό. Μια ήρεμη δραστηριότητα όπως η ανάγνωση ενός βιβλίου ή το μπάνιο μπορεί να βοηθήσει το παιδί να χαλαρώσει πριν τον ύπνο. Επίσης, αν επαναλάβετε την ίδια διαδικασία κάθε βράδυ, η ρουτίνα τελικά θα δημιουργήσει στον εγκέφαλο και το σώμα την πεποίθησησ ότι είναι ώρα για ύπνο.

Πάρτε την τεχνολογία έξω από το υπνοδωμάτιο

Οι καλοκαιρινοί κανόνες ίσως επέτρεπαν στο παιδί σας να παίζει με το laptop ή το κινητό του τηλέφωνο στο κρεβάτι, αλλά για να επανέλθει σε ένα κανονικό πρόγραμμα ύπνου, είναι σημαντικό να κρατάτε τα ηλεκτρονικά έξω από την κρεβατοκάμαρα, επειδή μπορούν να οδηγήσουν σε ένα κακό ύπνο. Όχι μόνο τα “ντιν” των γραπτών μηνυμάτων ξυπνούν το παιδί, αλλά το μπλε φως που εκπέμπουν πολλές συσκευές μπορεί να προάγει όχι την επιθυμητή αφύπνιση! Βάλτε έναν κανόνα ότι όλες οι συσκευές πρέπει να απενεργοποιηθούν μία ώρα πριν από την ώρα ύπνου.

Καλή μας επιτυχία!!!

 

Βιβή Μπασινά
Βιβή Μπασινά
Γιατί να κλαίμε όταν μπορούμε να γελάμε;
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES