Η εφηβική παχυσαρκία συνδέεται με το εγκεφαλικό

Υγεία

Μελέτη του περιοδικού Neuroly, αποκαλύπτει πως η εφηβική παχυσαρκία συνδέεται με την εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου στην ενήλικη ζωή τους. 

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερους από 37.000 ενήλικες άνδρες, τους οποίους παρακολούθησαν για μέσο διάστημα 38 ετών. Ο δείκτης μάζας σώματος των συμμετεχόντων είχε αξιολογηθεί στην ηλικία των 8 και 20 ετών.

Συνολικά, παρατηρήθηκε πως οι άνδρες που αύξησαν κατά πολύ το δείκτη μάζας σώματός τους από την παιδική ηλικία και μέχρι τα 20 έτη, είχαν υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, σε σχέση με εκείνους που παρουσίασαν μια μέση αύξηση του σωματικού βάρους.

Ειδικότερα, για κάθε αύξηση του δείκτη κατά 2 μονάδες, ο κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού βρέθηκε να είναι υψηλότερος κατά 20%. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες που είχαν φυσιολογικό βάρος στην ηλικία των 8 ετών, αλλά ήταν υπέρβαροι στα 20 έτη, είχαν 80% υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου. Αντίθετα, ο κίνδυνος για όσους είχαν φυσιολογικό βάρος και στις δύο ηλικίες ή ήταν υπέρβαροι στα 8 έτη και φυσιολογικού βάρους στα 20, δε φάνηκε να αυξάνεται.

Τατιάνα Τζινιώλη
Τατιάνα Τζινιώλη
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES