Ποιο social media είναι χειρότερο για την ψυχική μας υγεία

Ψυχολογία

Σε μία εποχή που τα social media υπάρχουν παντού στην καθημερινότητά μας, ήταν αναπόφευκτο να γίνει και μία έρευνα για αυτά. Ποιο απ’ όλα είναι πιο επιβλαβές για την ψυχική μας υγεία; Facebook, Snapchat, Twitter, Instagram κ.α μπαίνουν στο ‘μικροσκόπιο’.

Η βρετανική Βασιλική Εταιρεία Δημόσιας Υγείας και η οργάνωση για την υγεία των νέων Young Health Movement πραγματοποίησαν κατά τους πρώτους μήνες του 2017 έρευνα σε περίπου 1.500 νέους (ηλικίας 14-24 ετών) για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να βαθμολογήσουν τον τρόπο με τον οποίο κάθε ένα από τα social media τους επηρέασε σε 14 θέματα υγείας και ευεξίας, όπως το άγχος, την κατάθλιψη, τη μοναξιά, τον ύπνο και τον εκφοβισμό.

Πρώτο ήρθε το Instagram καθώς διαπιστώθηκε πως βλάπτει τις αντιλήψεις για την εικόνα του σώματος και έχει αρνητική επίδραση στον ύπνο. Όμως, κατατάσσεται ψηλά στους τομείς της ατομικής έκφρασης, της δημιουργίας ταυτότητας και της οικοδόμησης κοινότητας.

Το Snapchat ήταν η δεύτερη λιγότερο επιβλαβής πλατφόρμα, σκοράροντας ιδιαίτερα άσχημα στον εκφοβισμό, αλλά ψηλά στην ατομική έκφραση.

Το Facebook βρίσκεται κάπου στη μέση σε αυτήν την έρευνα, καθώς οι χρήστες το βαθμολόγησαν υψηλά στην αρνητική επίδραση στον ύπνο και στον εκφοβισμό. Η πλατφόρμα, η οποία είναι το πιο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, κατατάσσεται θετικά στη συναισθηματική υποστήριξη και την οικοδόμηση κοινότητας.

Το Twitter ήταν το δεύτερο καλύτερο μεταξύ των πέντε κοινωνικών πλατφορμών, αλλά εξακολουθούσε να διαθέτει συνολικά αρνητικό αποτέλεσμα. Ομοίως με το Facebook, η επίδρασή του στον ύπνο και τον εκφοβισμό ήταν ένα πρόβλημα, αλλά η ατομική έκφραση βαθμολογήθηκε πολύ υψηλά.

Το YouTube ήταν η μόνη πλατφόρμα social media που είχε σε μεγάλο βαθμό θετική επίδραση στην ψυχική υγεία, καθώς ήταν η μοναδική που κατατάχθηκε πάνω από το συνολικά θετικό όριο που έθεσαν οι ερευνητές. Η πλατφόρμα διαμοιρασμού βίντεο συγκέντρωσε θετική βαθμολογία για την ευαισθητοποίηση, την οικοδόμηση κοινότητας και την ατομική έκφραση. Η αρνητική επίδραση του μέσου, παρόμοια με όλα τα υπόλοιπα, ήταν η επίδρασή του στον ύπνο.

Τέλος, οι ερευνητές ζήτησαν προτάσεις- συστάσεις για τα μέσα και μία από τις αυτές ήταν να υπάρχει μία pop-up προειδοποίηση που θα ενημερώνει τους χρήστες πως έμειναν πολύ online. Μία ακόμη ενδιαφέρουσα σύσταση ήταν να υπάρχουν διευκρινίσεις κατά πόσο οι φωτογραφίες έχουν υποστεί επεξεργασία, photoshop και φίλτρα.

Τατιάνα Τζινιώλη
Τατιάνα Τζινιώλη
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES