Ο «χαμένος χρόνος» είναι άκρως σημαντικός για την ψυχολογία μας

Ψυχολογία

Εν μέσω μίας απαιτητικής καθημερινότητας, υπάρχουν και αυτές οι ώρες που είναι «χαμένος χρόνος». Ξέρεις, που σκρολάρεις στα timeline των social media, που κάθεσαι με τις ώρες κάτω από το νερό του ντους και που τέλος πάντων, δεν κάνεις τίποτα το παραγωγικό. Ωστόσο, μόνο «χαμένος» δεν είναι αυτός ο χρόνος. Ένα άρθρο στην ιστοσελίδα Quartz έρχεται να μας επιβεβαιώσει αυτό που ξέραμε, πως δηλαδή αυτός ο χρόνος είναι άκρως αναγκαίος και ωφέλιμος για την ψυχολογία μας.

Πάντα θα υπάρχει μια ατελείωτη λίστα με τις δουλειές και τις υποχρεώσεις που πρέπει να κάνουμε και παράλληλα μια κουλτούρα «παραγωγικότητας» να μας λέει να πραγματοποιούμε όλες τις δουλειές στην ώρα τους και να αισθανόμαστε ένοχοι για κάθε δευτερόλεπτο που πάει χαμένο.

 «Το χάσιμο χρόνου αφορά την επαναφόρτιση των μπαταριών μας και την αποσυμφόρηση.» δηλώνει ο ψυχολόγος Michael Guttridge.

Το πρόβλημα είναι ότι ξοδεύουμε τόση ώρα κυνηγώντας την παραγωγικότητα, που αρνούμαστε να κάνουμε πραγματικά διαλείμματα. Αναβάλλουμε τον ύπνο μας, τις βόλτες μας, ή το χαλαρό διάβασμα των βιβλίων μας. Ακόμα και αν βρούμε ελάχιστο χρόνο να χαλαρώσουμε, ασυνείδητα νιώθουμε ενοχές που δεν κάνουμε κάτι που θα έπρεπε.

Αντίθετα έχουμε την τάση να κάνουμε πράγματα τα οποία δεν μας γεμίζουν καθόλου: Να καθόμαστε στο γραφείο μας, μπροστά από έναν υπολογιστή, να κοιτάζουμε ιστοσελίδες και να μην συμβάλλουμε με αυτό τον τρόπο ούτε στην παραγωγικότητα, ούτε την ευτυχία μας.

Επιπλέον, προσθέτει ο Guttridge, χάνουμε τα ψυχικά και σωματικά οφέλη του ελεύθερου χρόνου. «Οι άνθρωποι τρώνε στο γραφείο τους μπροστά στον υπολογιστή – είναι αηδιαστικό. Πρέπει να πηγαίνουν μια βόλτα, σε μία καφετέρια ή οπουδήποτε, απλά για να ξεφύγουν», αναφέρει. «Ακόμα και τα βικτοριανά εργοστάσια είχαν κάποια διαλείμματα ξεκούρασης».

Τατιάνα Τζινιώλη
Τατιάνα Τζινιώλη
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES