Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το καρπούζι

Διατροφή

4moms team , 07-07-2017

Το καρπούζι είναι σίγουρα  αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού, το οποίο δίκαια χαρακτηρίζουμε “βασιλιά”. Γλυκό, δροσερό, ζουμερό τρώγεται φρέσκο, ψητό ή τηγανητό αλλά και γρανίτα. Το καρπούζι εμφανίζεται σε ιερογλυφικά της Αρχαίας Αιγύπτου και καλλιεργείται από τον 10ο αιώνα μ.Χ. στην Κίνα, ενώ μόλις τον 13ο αιώνα εμφανίζεται στην Ευρώπη. Η ελληνική λέξη για τον καρπό είναι «υδροπέπων», αφού η λέξη «καρπούζι» προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική «karpuz».

Το καρπούζι είναι 92% νερό, περιέχει βιταμίνη C και λυκοπένιο περισσότερο απο οποιοδήποτε άλλο φρέσκο φρούτο ή λαχανικό.

Πλούσιο με σημαντικές βιταμίνες όπως  είπαμε Α και C, πολλών ανόργανων συστατικών και απουσία χοληστερόλης και λιπών, το καρπούζι είναι ένας απολύτως υγιεινός καρπός που δροσίζει χωρίς να παχαίνει. Με λίγα λόγια το καρπούζι όχι μόνο έχει λιγότερες θερμίδες από τα περισσότερα φρούτα, αλλά περιέχει και λιγότερα σάκχαρα. Επιπλέον, έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό από άλλα φρούτα, γεγονός που αποτελεί σπουδαίο πλεονέκτημα, γιατί τροφές με πολύ νερό χορταίνουν περισσότερο χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό με θερμίδες. Το καρπούζι έχει, λοιπόν, αυτό που λέμε χαμηλή θερμιδική πυκνότητα, αποτελώντας σημαντικό «όπλο» σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Κίτρινο, πορτοκαλί ή κόκκινο, το καρπούζι καλλιεργείται ανά τον κόσμο σε περισσότερες από 1.200 ποικιλίες που διαφοροποιούνται μεταξύ τους όχι μόνο βάσει του χρώματος αλλά και του σχήματος, και της υφής και των σπόρων. Επιπλέον μεγάλη διαφορά υπάρχει και στη γλυκύτητα της σάρκας, που διαβαθμίζεται ανάλογα με την ποικιλία. Έτσι το κίτρινο καρπούζι είναι λιγότερο γλυκό και διατηρείται περισσότερο χρόνο σε σχέση με το κόκκινο, ενώ το πορτοκαλί έχει στυφή γεύση και οι σπόροι απουσιάζουν εντελώς από το εσωτερικό του.

Η  παράδοση να προσφέρουν στην Κίνα και την Ιαπωνία το καρπούζι ως δώρο έχει τις ρίζες της στα αρχαία χρόνια, και μάλιστα αποτελούσε ένδειξη αγάπης και φιλίας μεταξύ των ανθρώπων. Έτσι τα τριαντάφυλλα και οι ανθοδέσμες είναι ξεπερασμένες, ενώ ένα τετράγωνο καρπούζι, για παράδειγμα,με τον απαραίτητο φιόγκο δείχνει και με το παραπάνω όλα τα… ζουμερά συναισθήματα! 

Μπορεί όλοι να γωνρίζουμε το καρπούζι ως φρούτο, που καταναλώνεται σκέτο και μας δροσίζει το καλοκαίρι, όμως σε διάφορες κουζίνες του κόσμου συνδυάζεται άριστα με… παράδοξα υλικά, δημιουργώντας νέες λαχταριστές γεύσεις. Για παράδειγμα, το καρπούζι ταιριάζει απόλυτα με φέτα και μπλε τυρί, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που τολμούν να βάλουν στο πιάτο τους ένα «μπιφτέκι καρπουζιού με τυρί», το οποίο συνηθίζουν πολύ στον αραβικό κόσμο (Watermelon Burgers with Cheese). Επιπλέον, μια φέτα καρπούζι με προσούτο, λίγο μαλακό τυρί Brie και μπόλικο λεμόνι αποτελεί μια μοναδική γκουρμέ απόλαυση για κάθε ουρανίσκο!

Δοκιμάστε αυτή την υπέροχη σαλάτα και θα ενθουσιαστείτε με την δροσερή και γλυκιά γεύση της:

Σαλάτα με σιτάρι, αρακά και καρπούζι 
Τι θα χρειαστείτε
1 φλιτζάνι τσαγιού ωμού σιτάρι
1 φλιτζάνι αρακά
1 φλιτζάνι καρπούζι κομμένο σε κυβάκια
1 φλιτζάνι χοντροκομμένο μαϊντανό
Λίγο τριμμένο πεκορίνο
Αλάτι, πιπέρι

Τι θα κάνετε
Βράστε το σιτάρι για μερικά λεπτά και έπειτα χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το στην κατσαρόλα να βράζει αργά για μισή ώρα, ή και περισσότερο, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε τον αρακά (μπορείτε να τον αγοράσετε σε κονσέρβα ή κατεψυγμένο) στην κατσαρόλα και αφήστε τον και αυτόν να ψηθεί για 2-3 λεπτά. Σουρώστε τα και ξεπλύνετε με κρύο νερό.

Έπειτα, βάλτε τα υλικά σε ένα μπολ, αλατοπιπερώστε και προσθέστε μετά το καρπούζι και τον μαϊντανό ανακατεύοντας ελαφρά. Πασπαλίστε με πεκορίνο και… απολαύστε την!

 

 
4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES