Η Agnieszka Fibak γράφει παιδικά βιβλία με τις περιπέτειες της Maddie

Διάβασμα

Οι τρείς ιστορίες της Agnieszka Fibak με πρωταγωνίστρια μια σκυλίτσα τερριέ σε εικονογράφηση του Στάθη Πετρόπουλου είναι η καλύτερη ευκαιρία να διαβάσουν τα παιδιά μας καθημερινές περιπέτειες και να εξασκήσουν τα αγγλικά τους.

Την γνώρισα ένα πρωϊ στην αυλή του σχολείου, μετά τις συστάσεις των παιδιών μας που είναι συμμαθητές. Την ημέρα της συνάντησης μας με υποδέχτηκε χαμογελαστή στο σπίτι της παρέα με τα παιδιά της Εύα και Λάζαρο που αμέσως εξαφανίστηκαν μαζί με την Βαλέρια για πολύ παιχνίδι. Έτσι βρήκα την ευκαιρία να μάθω λεπτομέρειες για το νέο της εγχείρημα.

Agnieszka πώς θα μας σύστηνες τον εαυτό σου;

Είμαι μητέρα δύο όμορφων παιδιών της Εύα που είναι 8 ετών και του Λαζ που είναι 9. Είμαι παντρεμένη με Έλληνα και πριν απο 8 χρόνια επιλέξαμε να δημιουργήσουμε το σπίτι μας στην Αθήνα. Πριν εγκατασταθώ εδώ έζησα στο Παρίσι, τη Νέα Υόρκη, την Βοστώνη και το Κονέκτικατ. Μου αρέσει να ταξιδεύω, και τώρα η μεγαλήτερη ευχαρίστηση μου είναι να ταξιδεύω μαζί με τα παιδιά μου και να τους μαθαίνω τον συναρπαστικό και όμορφο κόσμο που ζούμε. Τέλος, έχω 3 σκυλιά, ένα εκ των οποίων είναι η ηρωίδα μου στα βιβλία, η Maddie. Την έχω στο πλευρό μου 13 χρόνια και είναι εκείνη που με ενέπνευσε να γράψω τη σειρά των βιβλίων.

Τι προκάλεσε την επιθυμία σου να γράψεις βιβλία για παιδιά?

Από τότε που ήμουν μικρό κορίτσι διάβαζα και έγραφα. Είναι το μεγαλύτερο πάθος μου, και είναι κάτι που το έχω μεταδώσει στην Εύα και τον Λαζ. Και οι δύο καταβροχθίζουν βιβλία! Στην πραγματικότητα, το πρώτο μου βιβλίο βρίσκεται στο σπίτι της μητέρας μου και το έγραψα όταν ήμουν 8 χρονών! Σπούδασα Ψυχολογία και Εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο, με επίκεντρο τα παιδιά. Πάντα με ενδιέφερε η ψυχολογία και η ανάπτυξη του παιδιού, όταν ήμουν παιδί, χρέωνα την οικογένεια μου 25 σεντς για μια διαβούλευση ψυχολογίας και οι γονείς μου έπρεπε να έρθουν και να εφεύρουν κάποια προβλήματα που θα μπορούσα να τους βοηθήσω.

Όταν ένα παιδί διαβάζει ένα βιβλίο, η φαντασία του καλπάζει. Την σημερινή εποχή υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα με τα παιδιά που αποκτούν εύκολη πρόσβαση σε iPads και δεν μαθαίνουν να “χάνονται” με ένα καλό βιβλίο. Ένα από τα αγαπημένα μου αποφθέγματα είναι “reading is dreaming with your eyes open” “το διάβασμα σε βοηθάει να ονειρεύεσαι με τα μάτια ανοιχτά”. Ως γονείς πρέπει να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να διαβάζουν.

Έχουν αυτοβιογραφικά στοιχεία οι ιστορίες της Maddie?

Όλα τα βιβλία βασίζονται σε πραγματικά οικογενειακά ταξίδια παρέα με την Maddie. Δεν θα έλεγα με κάθε λεπτομέρεια, αλλά δεδομένου ότι έχω δουλέψει πολύ στενά με την φανταστική εικονογράφηση μου, ήμουν σε θέση να προσθέσω ορισμένα πραγματικά στοιχεία, όπως στο βιβλίο Αθήνα, που είναι ακριβώς το δωμάτιο του Λαζ, και στο βιβλίο Παρίσι, είναι το διαμέρισμα της μαμάς μου.

Πως βρέθηκε να πρωταγωνιστεί σε παιδικό βιβλίο ένα τετράποδο και όχι ένα παιδί?

Η Maddie είναι η ηρωίδα των βιβλίων, γιατί είναι καταπληκτικη! Είναι έξυπνη, χαριτωμένη, ευφυής, περίεργη, αποφασισμένη, αστεία, και απίστευτα προσφιλής. Τα παιδιά μεγαλώνουν με την αγαπούν μέσα απο κάθε ιστορία.

Γιατί να διαβάσει ένα παιδί την σειρά των βιβλίων?

Οι παιδικές σειρές των βιβλίων είναι εξαιρετικές επειδή το παιδί δημιουργεί μια σχέση με τους χαρακτήρες. Ξέρουν τι να περιμένουν και αισθάνονται άνετα με τις ομοιότητες. Σε κάθε βιβλίο η Maddie ξεγλιστρά απο την οικογένεια και έχει μια περιπέτεια, χωρίς εμείς η οικογένεια της να το γνωρίζει. Τα παιδιά σύντομα ανακαλύπτουν τι συμβαίνει και ανυπομονούν να δουν την έκβαση. Μεγαλώνοντα αγαπούβν τους χαρακτήρες όταν τους γνωρίζουν τόσο καλά. Και φυσικά θέλουν περισσότερες ιστορίες!

Πιστεύεις ότι τα ταξίδια προσφέρουν μαθήματα ζωής?

Όταν ταξιδεύουμε ανοίγουν τα μάτια μας σε νέα μέρη, νέους πολιτισμούς, νέα κουζίνα, νέα αρχιτεκτονική, νέες εμπειρίες. Είμαι πολύ ευλογημένη που μπορώ να δείξω στα παιδιά μου τόσες πολλά διαφορετικά μέρη, και θα ήθελα να μοιραστώ αυτήν την εμπειρία με τα παιδιά σε όλο τον κόσμο, τα παιδιά που δεν ταξιδεύουν, και που μπορεί να μην έχουν ακούσει ποτέ για την Ακρόπολη. Τα βιβλία μου περιγράφουν και απεικονίζουν μνημεία, πάντα υπάρχει μια μικρή ιστορία, ένα τοπικό φαγητό, και κάποια γεγονότα διασκέδασης στο τέλος.

Να περιμένουμε και συνέχεια στα ταξίδια της Maddie?

Αυτό είναι μόνο η αρχή των περιπετειών της Maddie! Θα έρθουν πολλές περισσότερες!

www.maddiebooks.com

Μπορείτε να αγοράσετε τα βιβλία στο Amazon.

Βιβή Μπασινά
Βιβή Μπασινά
Γιατί να κλαίμε όταν μπορούμε να γελάμε;
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES