Η Πυξίδα της ζωής

Cause over Life

 

Για να καταφέρουμε να πετύχουμε στη ζωή, να είμαστε ευτυχισμένοι και να προχωράμε με συνέπεια, είναι ανάγκη να έχουμε έναν Σκοπό που θα αγκαλιάζει και θα ορίζει το σύνολο των επιλογών μας.

Η παραπάνω πρόταση αποτελεί μια πρόσκληση για κάθε άνθρωπο, είτε είναι νέος, είτε όχι. Μπορεί «η ευτυχία να είναι μέσα μας» αλλά υπάρχει και μια ζωή εκεί έξω για την οποία πρέπει να πάρουμε θέση.

Έχω μια ερώτηση να σας κάνω: «Είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να αισθάνεται πλήρης απλώς και μόνο επειδή έχει μια μέτρια εργασία, κάποια λίγα χρήματα στην άκρη και μια μέτρια σχέση με τον/την σύντροφό του».

Το 95% των ανθρώπων δεν είναι ευτυχισμένοι με την παραπάνω σκηνή, αλλά μόνο οι μισοί μπορούν να παραδεχτούν στον εαυτό τους την αλήθεια (εκτός αν τους στριμώξεις σε μια μαρτυρία ειλικρίνειας και θάρρους!). Γιατί όμως;

 

 

ΕΥΡΥΤΕΡΟΣ ΣΚΟΠΟΣ

Η απάντηση βρίσκεται ήδη μέσα σας. Μπορεί να μας μη μας διδάσκουν για αυτά, αλλά μια μικρή εξέταση μέσα σας και μια μικρή ποσότητα ειλικρίνειας και θάρρους απέναντι στον εαυτό μας είναι αρκετά να κατανοήσουμε ότι χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο για να ζούμε και να νιώθουμε ικανοποιημένοι!

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένας «Ευρύτερος Σκοπός». Ένας τέτοιος Σκοπός πρέπει να είναι αρκετά μεγάλος για να μας κάνει να ονειρευόμαστε, αρκετά απαιτητικός για να μας κάνει να εξελιχθούμε και αρκετά δημιουργικός για να μας κρατάει το ενδιαφέρον.

 

 

ΝΑ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ «ΒΛΕΠΟΥΜΕ»

Αρχικά πρέπει να μας δίνει ένα «χώρο» να φανταστούμε, να ονειρευτούμε, να μας δίνει λίγο μαγεία. Το να εργαστούμε σε μια επιχείρηση που θαυμάζαμε, το να ταξιδέψουμε σε χώρες που δύσκολα θα τολμούσαμε ή θα μπορούσαμε, το να αριστεύσουμε σε μια τέχνη ή να δημιουργήσουμε μια κληρονομιά σε κάποιον τομέα, όλα αυτά αποτελούν μεγάλες προκλήσεις!

Τέτοια πράγματα θέλουμε να βλέπουμε στο μέλλον (μέσα στο νου μας) και νιώθουμε πολύ καλά! Αν δεν κάνουμε τέτοιες εικόνες, τότε δε θα θέλουμε και πολύ να κοιτάμε το «μέλλον»… και αν δεν θέλουμε να το «κοιτάμε» και πολύ τότε σίγουρα δε θα είμαστε ευτυχισμένοι!

 

 

ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ

Ο Ευρύτερος Στόχος πρέπει να είναι απαιτητικός ώστε στην προσπάθεια μας να τον πετύχουμε, να γινόμαστε καλύτεροι. Ως βιολογικά όντα, το να έχουμε εξασφαλισμένη τροφή, στέγη και βασικές ασφάλειες είναι ότι χρειαζόμαστε. Ως ψυχοσυναισθηματικά όμως όντα, χρειαζόμαστε το «ενδιαφέρον», την «συγκίνηση» και την «έξαψη». Αυτά τα αγαθά δεν έρχονται με εξόδους, με διακοπές, με γεύματα, ούτε με τουριστικά ταξίδια, με ψώνια, κλπ. Αυτά τα αγαθά χρειάζονται και κόπο και τρόπο. Χρειάζονται προσπάθεια προς κατευθύνσεις που σήμερα μας είναι ξένες.

Αν ο Σκοπός δεν απαιτεί από εμάς να γίνουμε άνθρωποι διαφορετικοί από αυτούς που είμαστε σήμερα, τότε δεν αξίζει μάλλον καν να προσπαθήσουμε γιατί απλώς δε θα μας γεμίσει με συναισθήματα όπως αυτά που περιγράψαμε παραπάνω.

Αν ένας μεγάλος σκοπός σας φοβίζει ή σας φαίνεται τρομαχτικός, τότε αναλογιστείτε πόσο τρομαχτικό είναι να ζήσουμε μια ζωή χωρίς κατεύθυνση, χωρίς βαθιά ικανοποίηση και χωρίς απόλαυση για τη ζωή.

 

ΑΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ

Οι άνθρωποι που παραμένουν στάσιμοι στη ζωή τους για μεγάλο διάστημα βιώνουν ένα χρόνιο υποσυνείδητο άγχος. Παρουσιάζουν εκτεταμένα σημάδια πρώιμης κατάθλιψης, δεν μπορούν να απολαύσουν πολλά πράγματα και δεν μπορούν να ονειρευτούν τον εαυτό τους στο μέλλον.

Ο νους μαθαίνει από «εικόνες». Οι αισθήσεις τροφοδοτούν τον εγκέφαλο με εικόνες (εικόνα, ήχο, κίνηση, μυρωδιά, κλπ) από το περιβάλλον και με τη μνήμη τις επεξεργαζόμαστε και τις αναλύουμε. Έτσι μαθαίνουμε για το παρελθόν και το παρόν. Ωστόσο για το μέλλον πρέπει να συνθέσουμε εμείς τις εικόνες. Αν δεν το κάνουμε συνειδητά θα γίνει υποσυνείδητα. Το υποσυνείδητο έχει τις εικόνες που του έχουμε δώσει ήδη, οπότε μπορεί μόνο να φανταστεί ένα μέλλον λίγο-πολύ ίδιο με ότι έχει ήδη βιώσει.

Για αυτό το λόγο χρειάζεται φαντασία. Όταν το υποσυνείδητο αντιληφθεί ότι εσείς φαντάζεστε κάτι διαφορετικό θα σας πει «όχι! Αυτό που φαντάζεσαι δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν το έχουμε συναντήσει πουθενά μέχρι τώρα. Δεν έχεις πετύχει ποτέ κάτι παρόμοιο, δεν έχει κάνει ποτέ αυτό ή το άλλο….». Για να βεβαιωθεί δε ότι θα του δώσετε σημασία θα σας δώσει μια γερή ποσότητα άγχους!

Το άγχος εμφανίζεται είτε προσπαθήσετε να αλλάξετε, είτε μείνετε ίδιοι. Η διαφορά είναι ότι το ένα μπορεί να γίνει μαγιά για αυτοεκτίμηση, ενθουσιασμό, ευχαρίστηση, ενώ το άγχος που προέρχεται από στασιμότητα μπορεί μόνο να συνεχίζει αέναα.

Τώρα που γνωρίζετε αυτή τη διαφορά μην αναρωτιέστε αν είναι ασφαλές να τολμήσετε κάτι, αλλά πόσο επικίνδυνο είναι να μην τολμήσετε!

 

 

ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΝΟΣ ΚΑΛΟΥ ΣΚΟΠΟΥ

Υπάρχουν κάποια στοιχεία που όσο περισσότερο συγκεντρώνονται σε έναν Σκοπό, τόσο μεγαλύτερη αξία έχει αυτός ο Σκοπός και τόσο μεγαλύτερες οι ανταμοιβές (οι οποίες έρχονται σε διάφορα επίπεδα και μορφές). Αυτά τα χαρακτηριστικά τα εντοπίζουμε σε όλους τους Σκοπούς που κατά καιρούς έχουμε εκτεθεί, μέσω των μαθητών ή και όχι μόνο. Αυτά τα χαρακτηριστικά λοιπόν είναι:

  1. Ο Σκοπός έχει ξεκάθαρη θετική επίδραση και σε άτομα πέρα από εμάς τους ίδιους.
  2. Απαιτεί από εμάς να γίνουμε καλύτεροι.
  3. Είναι κάτι για το οποίο είμαστε πρόθυμοι να στερηθούμε άλλα πράγματα που μας αρέσουν (για λίγο ή και πολύ).
  4. Με βάση την γνώση μας να είναι κάτι που θεωρούμε «ηθικά καλό» για εμάς και τους συνανθρώπους μας.
  5. Να μας κάνει περήφανους (αυτό μπορούμε να το καταλάβουμε αν σκεφτούμε αν θα θαυμάζαμε έναν άνθρωπο που έχει κάνει κάτι παρόμοιο με αυτό που θέλουμε εμείς).

 

 

Ο ΣΚΟΠΟΣ ΩΣ ΠΥΞΙΔΑ

Στην NTMethod χρησιμοποιούμε και τον όρο «Βασικός Σκοπός της Ζωής» για να περιγράψουμε αυτόν τον Σκοπό, επειδή το άτομο που διαθέτει έναν τέτοιο Σκοπό εναρμονίζει όλες τους τις άλλες δραστηριότητες με βάση αυτόν.

Ο Σκοπός αποτελεί το κριτήριο μέσα από το οποίο φιλτράρουμε κάθε άλλη απόφαση. Μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε συντονισμένες ενέργειες και να είμαστε συνεπείς. Η αίσθηση της ασφάλειας (και της ψυχικής ηρεμίας) στη ζωή δεν έρχεται με το να έχουμε καλυμμένες μόνο όλες μας τις βιολογικές ανάγκες, αλλά επειδή γνωρίζουμε και είμαστε αποφασισμένοι σχετικά με τις μελλοντικές μας ενέργειες.

Γνωρίζουμε προς τα πού θέλουμε να πάμε και κινούμαστε αποφασισμένοι και ενεργητικά προς τους στόχους μας. Όλοι όμως οι στόχοι πρέπει να εξυπηρετούν άμεσα ή έμμεσα τον Σκοπό που έχουμε επιλέξει.

Για αυτό λέμε ότι ένας τέτοιος Σκοπός αποτελεί «πυξίδα», επειδή καθορίζει την κατεύθυνση των ενεργειών μας. Χωρίς πυξίδα δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε, ή και να ταξιδεύουμε είναι μάλλον απίθανο να πάμε κάπου συγκεκριμένα.

 

 

ΣΤΑΘΕΡΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ

Δεν έχει νόημα να βρούμε το θάρρος να κάνουμε κάτι τέτοιο στη ζωή μας και να το κάνουμε λάθος. Ένα λάθος που κάνουμε μερικές φορές είναι ότι προσπαθούμε να πάμε «απροετοίμαστοι» ή βιαστικά.

Είχα έναν μαθητή που είχε εταιρία με έπιπλα, όταν παραδέχτηκε στον εαυτό του ότι πάντοτε ήθελε να γίνει μουσικός αλλά είχε «μάθει» από μικρός ότι το να είσαι μουσικός σημαίνει να ζεις στη φτώχια και να υποφέρεις.

Όταν ανέβηκε σε μια κατάσταση που μπορούσε να παραδεχτεί ότι δεν ήταν απλώς ένα παιδικό όνειρο, αλλά κάτι που ήθελε βαθιά και ειλικρινά και γνώρισε μερικούς μουσικούς και είδε ότι δεν είναι απαραίτητο να πεινάνε και να υποφέρουν έδρασε βιαστικά.

Έκλεισε την εταιρία με συνοπτικές διαδικασίες και ξεκίνησε το πάθος του. Είχε κάποια λεφτά στην άκρη αλλά ρίσκαρε αμέσως τα πάντα χωρίς ένα σχέδιο προετοιμασίας. Αυτή η βιασύνη (την οποία μόνος του αποφάσισε σε αντίθεση με τις συμβουλές μου) τον υποχρέωσε μετά από δύο χρόνια να διακόψει την ολοκαίνουρια πορεία του και να ξαναγυρίσει να διευθετήσει ανολοκλήρωτες υποθέσεις. Έτσι καθυστέρησε τελικά 5 χρόνια να ξεκινήσει. Φυσικά τώρα είναι πλέον ελεύθερος από το παρελθόν του και μπορεί να βαδίζει πάνω στην πορεία του Βασικού του Σκοπού.

Μπορεί ο Σκοπός μας να είναι διαφορετικός από τη ζωή που κάνουμε σήμερα όμως δεν μπορούμε να αρνηθούμε σε ένα βράδυ απλώς την υπευθυνότητα μας και να ξεφύγουμε από όλα. Πρέπει να χειριστούμε ότι έχουμε δημιουργήσει, να το περάσουμε σε άλλους, να κλείσουμε τους ανοιχτούς κύκλους δράσης και γενικά να διευθετήσουμε τις υποθέσεις μας πριν προχωρήσουμε με σχέδιο προς τον στόχο μας.

Χρειάζεται και ένστικτο και ρίσκο μερικές φορές, αλλά δεν κάνει το ρίσκο έναν στόχο αξιόλογο, όπως αναφέραμε και πιο πάνω.

Αν ο Σκοπός είναι μεγάλος, δύσκολος, ξένος προς εμάς, τότε θα χρειαστούμε πηγές, γνώση, ανθρώπους να μας βοηθήσουν στην πορεία μας. Τις περισσότερες φορές μπορούμε να βρούμε την απαραίτητη γνώση σε βιβλία και ανθρώπους γύρω μας, αλλά μερικές φορές χρειαζόμαστε επαγγελματική βοήθεια, όπως κάποιος ειδικός σε έναν κλάδο που θέλουμε να ανακατευτούμε ή κάποιον που έχει ήδη πετύχει έναν παρόμοιο στόχο.

Ωστόσο είναι σημαντικό όταν ζητάμε βοήθεια να διαλέγουμε ένα άτομο που γνωρίζει πώς να διδάξει, πώς να εμπνεύσει και πώς να βοηθήσει ένα άλλο άτομο. Κάποιοι πετυχημένοι δεν ξέρουν πως έχουν πετύχει κάτι, οπότε δεν μπορούν να βοηθήσουν κανέναν να κάνει το ίδιο. Δεν χρειάζεται κανείς να είναι ολυμπιονίκης για να κάνει έναν άλλον ολυμπιονίκη, όπως και δεν σημαίνει ότι επειδή κάποιος έγινε ολυμπιονίκης μπορεί να προπονήσει κάποιον άλλον να γίνει ολυμπιονίκη!

 

Nasos Theodosopoulos

 NT METHOD
Site: www.ntmethod.com
email: [email protected]
Τηλ: +30 6956007185
Facebook εταιρίας: ntmethod
Facebook Νάσου: nasost

Το moto της NT Method (εν συντομία NTM) είναι Cause Over Life (Αιτία Πάνω στη Ζωή), όπου και εννοεί ότι “μπορεί κάποιος να έρθει σε θέση αιτία στη ζωή του”, δηλαδή “να πάρει πίσω τον έλεγχο και τη μοίρα του”.

Νάσος Θεοδοσόπουλος
Νάσος Θεοδοσόπουλος
Cause Over Life
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES