ΕΜΠΝΕΥΣΗ…Κυρία ή Κυρά;

Γενικώς & Αορίστως

4moms team , 17-05-2017

Απο την Ειρήνη Καλλέργη,

ΕΜΠΝΕΥΣΗ…Κυρία ή Κυρά?

Δεν ξέρω πότε έρχεται σε εσάς η έμπνευση γιατί σ’εμένα φτάνει τις άγριες ώρες, αυτές τις μεταμεσονύχτιες, που γυρίζεις πλευρό γιατί κάπου δεν βολεύεσαι και σκάει η κάψουλα στον εγκέφαλο και προσπαθείς να την αποφύγεις αλλά αυτή εκεί… επιμένει και σου λέει σήκω, πάρε χαρτί και μολύβι και ξεκίνα να γράφεις.

Και σκέφτομαι εκείνα τα πολύτιμα του ύπνου δευτερόλεπτα, άσε με ήσυχη, θα σηκωθώ το πρωί και θα τα θυμάμαι και θα τα γράψω όλα, όπως μου τα υπαγορεύει το ανήσυχο μυαλό μου. Όχι, τώρα θα σηκωθείς γιατί το πρωί θα τα έχεις ξεχάσει όλα… Και η αλήθεια είναι ότι έχει δίκιο η Κυρά έμπνευση, γιατί το πρωί ξεκινάει ο αγώνας ξυπνήστε για το σχολείο, φτιάξε πρωινό, φτιάξε κολατσιό και φόρεσε και το αγουροξυπνημένο γλυκό σου χαμόγελο να κάνεις τριάντα δύο αγκαλιές, λες και θα φύγεις μετανάστης, και να τους δώσεις την ευχή σου για μια δημιουργική άλλη μία μέρα στο σχολείο. Κάπου εκεί λοιπόν, αυτά τα κρίσιμα δευτερόλεπτα σκέψεων και μπερδεμένων ιδεών για να γράψεις ή για να γυρίσεις πλευρό, παίρνεις την μεγάλη απόφαση και σηκώνεσαι… στις μύτες των ποδιών, μην ξεσηκωθούν και οι υπόλοιποι, τρομάξουν ή νομίζουν ότι ξημέρωσε και μέχρι να τους εξηγήσεις, πάει η έμπνευση. Γιατί ξέχασα να σας πω και το πιο σημαντικό.
Αυτή η κατεργάρα έμπνευση, είναι πολύ εγωιστικό και μοναχικό συνάμα «πλάσμα»…. Α, όλα και όλα, θέλει την μοναξιά της , την ησυχία της, την αμέριστη προσοχή και προσήλωση της, την αυτοσυγκέντρωση της, την παραδοχή της στο μυαλό σου ότι εγκαταστάθηκε για τα καλά και δεν πρόκειται να σου ξεκολλήσει αν δεν την αποτυπώσεις ΤΩΡΑ όμως στο χαρτί.

Παλιοθήλυκο θα την έλεγα, ξεσικόστρα και γκρινιάρα που αν δεν γίνει το δικό της σου κρατάει μούτρα και εξαφανίζεται δια μαγείας. Με λίγα λόγια σε κρατάει στο χέρι με την ιδέα και μόνο ότι μπορεί και να μην επιστρέψει, αν όχι ποτέ, να αργήσει να ξανάρθει. Και το φοβερό είναι ότι έχει το γνώθεις αυτόν, υψηλό status βλέπεις, όπως όλες οι υπεροπτικές, σίγουρες για τον εαυτό τους, γεμάτες αυτοπεποίθηση, κυρίαρχες του παιχνιδιού τους γκόμενες.

Και σέρνεσαι στα πατώματα την άλλη μέρα γιατί έκανες το χατίρι της, γιατί έπαιξες το παιχνιδάκι της για πολλοστή φορά από την ανασφάλεια σου μην ξεμείνεις από ιδέες, από λόγια, από τύψεις γιατί είχες την φοβερότερη έμπνευση και δεν την αποτύπωσες και δεν την δημοσιοποίησες και δεν πήρε το χειροκρότημα και τα μπράβο που της αξίζουν.
Και κάπου εκεί στον τρίτο σου καφέ για να ξανανοίξουν τα βλέφαρα στην πεζή καθημερινότητα, έρχεται η αποθέωση της…
Μα για ποια μιλάμε τόση ώρα? Μα για την έμπνευση φυσικά!!! Γι’αυτήν πλέκονται όλα τα εγκώμια… Αυτή, η μεγαλοπρεπής Κυρία, στολισμένη στα κόκκινα και στα μπιχλιμπίδια, (μην ξεχνιόμαστε…γένους θηλυκού βλέπετε…) τώρα πια δείχνει ταπεινή και μετριόφρων στα καλά τα λόγια, με χαμηλωμένο βλέμμα, ίσια πλάτη χαλαρή και κεφάλι με μικρή κλήση προς τα κάτω, να καμαρώνει σαν παγώνι με ορθάνοιχτα φτερά, κουνιστή και λυγιστή, με χέρια στην μέση και να φωνάζει: ”επιτέλους ξεκουνήθηκες και έπραξες σωστά”!!!

Και εσύ θα πεις για πολλοστή φορά…”μα πόσο δίκιο είχε”? Γιατί ναι, το μεγαλείο των συναισθημάτων δεν συγκρίνεται…
Μόλις την Κυρά Έμπνευση την κάνεις πράξη, της κάνεις το χατίρι βρε αδερφέ…θα σου το ανταποδώσει στο μέγιστο. Με ευδαιμονία, με γέμισμα ψυχής, με φως, με λάμψη στα μάτια… Ναι, αυτά τα νυσταλέα μάτια που με γαλήνη πλέον σε ευχαριστούν που αποτύπωσες ότι σου υπαγόρευσε τόσο αβίαστα, μα και τόσο απλόχερα.
Το ίδιο «πρόσωπο» λοιπόν που κατηγορούσα λίγες γραμμές παραπάνω, τώρα το ευγνωμονώ και ανυπομονώ κάθε φορά που θα με σκουντήξει, να είμαι έτοιμη να το προϋπαντήσω και να ταξιδέψω μαζί του ξανά και ξανά και ξανά…
Ίσως την επόμενη φορά, η έμπνευση να έρθει σε εσένα, από το πουθενά και από εκεί που δεν το περιμένεις.

Μην την αγνοήσεις, μην την απαξιώσεις και προπάντων μην την φοβηθείς. Άρπαξε την και ξεζούμισε την…κάνε την ζωγραφιά πολύχρωμη, κάνε την ποίημα, κάνε την χορό, ίσως και φαγητό, γλυκό, με ανακατεμένα υλικά, κάνε την τραγούδι και αφιέρωσε το, κάνε την έργο με διαφορετικούς ρόλους, κάνε την συναισθήματα και μετέφερε τα με τον μαγικό τρόπο που προσπαθεί να σου υποδείξει. Μην την δεις εγωιστικά, γιατί η Κυρία Έμπνευση υποδεικνύει και καθοδηγεί. Έχει το αλάθητο ένστικτο να σου βγάζει το καλύτερο σου, το νέο σου ατού σεβόμενη πάντα και το παλιό σου…απλά εσύ δεν το ξέρεις, δεν το έχεις ανακαλύψει ακόμη γιατί νιώθεις ότι δεν θα είσαι εσύ.

Όπως σε ξέρουν δηλαδή ή άφησες να σε μάθουν… Και κομπιάζεις να δείξεις τις νέες σου εσωτερικές ανακαλύψεις μήπως και λιθοβοληθείς θανάσιμα λες και αμαύρωσες τις δέκα εντολές… Να ξέρεις όμως, ότι το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει γιατί θα είναι μεγαλειώδες, ηδονικό, ασυναγώνιστο, πρωτόγνωρο…
Θα είναι σα να βγαίνεις από εσένα και να μπαίνεις σε άλλο σώμα, με άλλη ψυχή και όραμα και όταν επιστρέφεις από αυτό σου το ταξίδι, το αδειάζω και γεμίζω παράλληλα, το απελευθερώθηκα και φοβάμαι να το φωνάξω μπας και τρομάξει κόσμος και ντουνιάς, το γεγονός ότι βρήκα επιτέλους το εσωτερικό μου γίγνεσθαι και τώρα, φοβάμαι το εξωτερικό μου είναι… …

Τότε, θυμήσου ότι η έμπνευση χτύπησε και την δική σου πόρτα, με τα γλυκά ανά χείρας περιμένει να την καλωσορίσεις, με δόξα και τιμή γιατί η έμπνευση σου πλέον, ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ… απλά, απόλαυσε την!!!!

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES