Τα γυναικεία σωματικά πρότυπα μέσα στο χρόνο

MIND by ΑΜΑΛΙΑ

Κάθε εποχή έχει τα πρότυπα της και αναλόγως των προτύπων δημιουργούνται και οι τάσεις που ακολουθούν οι γυναίκες. Πριν λίγες δεκαετίες, για παράδειγμα, η απόλυτη γυναίκα ήταν η Μέριλιν Μονρόε… το ιδανικό θυλυκό. Δεν είμαι σίγουρη εάν ζούσε σήμερα κατά πόσο θα τη θεωρούσαμε “ιδανικό θυλυκό”… μάλλον “στρουμπουλό θυλυκό” θα τη θεωρούσαν τα μίντια. Πως, όμως, έχουν αλλάξει οι τάσεις μέσα στο χρόνο; Σε ένα βίντεο που δημιούργησε το διαδικτυακό κανάλι BuzFeed μπορούμε να δούμε μέσα σε τρία μόλις λεπτά το πως έχει επηρρεαστεί η εικόνα μας από τα πρότυπα της εποχής και πως αυτά αλλάζουν…

Στην αρχαία Ελλάδα, για παράδειγμα, επικρατούσε το λευκό δέρμα, η πληθωρική φιγούρα, καμπύλες και αρμονικές αναλογίες γενικότερα. Η καλλονή της Κίνας από το 200 μ.Χ. είναι μια αδύνατη, με μικρό σώμα και λεπτή λεκάνη, γυναίκα… και προπαντώς μικρά πόδια. Στην ιταλική Αναγέννηση, τα πρότυπα ομορφιάς απαιτούσαν πλούσιες καμπύλες και λευκό δέρμα. Στη βικτοριανή Αγγλία, σημασία είχε η λεπτή μέση, την οποία δημιουργούσαν με ασφυκτικά στενούς κορσέδες. Τη δεκαετία του 1920, τα επιθυμητά γυναικεία σώματα ήταν αδύνατα, με μικρό στήθος, στενή λεκάνη και λεπτά πόδια. Από το 1930 μέχρι και το 1950, την περίοδο που ονομάστηκε “Χρυσή Εποχή του Χόλιγουντ”, η πληθωρικότητα ήταν πάλι της μόδας Πλούσιο στήθος, λεπτή μέση και γεμάτη λεκάνη. Μία τέλεια κλεψύδρα. Κανείς μέχρι και σήμερα δεν έχει ξεχάσει τα κάλλη της Μέριλιν Μονρόε. Το 1960 κυριαρχούσε η εικόνα του μοντέλου Twiggy, δηλαδή φοβερά αδύνατα, σχεδόν εφηβικά σώματα, μεγάλα μάτια και παιδικά χαρακτηριστικά. Την δεκαετία του ‘80 το πρότυπο ήταν ένα αθλητικό σώμα με αρμονικές αναλογίες, μακριά πόδια, και γυμνασμένα άκρα. Από τη δεκαετία του ’90 μέχρι και τις αρχές του 2000, το επιθυμητό βάρος έπεσε πάλι πολύ χαμηλά. Κορίτσια σχεδόν ανορεξικά περπατούσαν στις πασαρέλες και έκαναν φωτογραφήσεις. Την τελευταία δεκαετία, το ιδανικό σώμα είναι γυμνασμένο με πλούσιο στήθος και οπίσθια.

Όποιο και εάν είναι το πρότυπο της εποχής σημασία έχει να είμαστε υγιείς και να αισθανόμαστε καλά…Να αγαπάμε το σώμα μας με τις ατέλειες του και τα ψεγάδια του. Εάν αγαπήσουμε το σώμα μας, θα είμαστε σε θέση να το φροντίσουμε όπως του πρέπει… Άλλωστε όλα μια ιδέα είναι… μέσα στο μυαλό μας!

 

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES