Οι 13 λόγοι που αυτοκτόνησα

SOUL by ΒΙΒΗ

Είναι μεγάλη η απορία μου πως τα παιδιά μας μαθαίνουν ότι καινούργιο νέο συμβαίνει πάρα πολύ σύντομα, χωρίς εμείς οι ενήλικες να έχουμε αντιληφθεί το παραμκρό. Τις τελευταίες ημέρες η Αλεσάντρα μετά τις υποχρεώσεις της αναζητά με αγωνία το τάμπλετ της για να παρακολουθήσει μια σειρά που μόλις πριν απο λίγες μέρες πρωτοεμφανίστηκε στην Αμερική.

Thirteen Reasons Why, ο πρωτότυπος τίτλος του πολυδιαβασμένου βιβλίου του Jay Asher, που φέτος αποφάσισε το Netflix να κάνει μια νεανική δραματική σειρά με παραγωγό την Selena Gomez. Το βιβλίο κυκλοφορεί και στα ελληνικά απο τις εκδόσεις Πατάκη με τίτλο Δεκατρία γιατί.

Η ιστορία έχεις ως εξής:

Μια μέρα ο Κλέυ βρίσκει στη βεράντα του σπιτιού του ένα πακέτο με το όνομά του. Όταν το ανοίγει, ανακαλύπτει επτά κασέτες που έχουν ηχογραφηθεί από τη Χάννα, πρώην συμμαθήτρια και κρυφό του έρωτα. Αυτά συμβαίνουν δυο βδομάδες αφού η Χάννα έχει δώσει τέλος στη ζωή της. Ο Κλέυ βάζει την πρώτη κασέτα να παίξει. Η φωνή της Χάννα τού ανακοινώνει ότι είναι κι εκείνος ένας από τους δεκατρείς λόγους που την οδήγησαν στην οριστική της απόφαση. Κι αν είχε το κουράγιο ν’ ακούσει τις κασέτες, θα μάθαινε το γιατί. Ο Κλέυ περνάει τη μέρα του διασχίζοντας τους δρόμους της πόλης με οδηγό τη Χάννα. Γίνεται μάρτυρας του πόνου της και μαθαίνει ότι, κάποιες φορές, ακόμα και το παραμικρό γεγονός μπορεί να επηρεάσει τη ζωή μας, θετικά ή αρνητικά.

Η επιτυχία της σειράς είναι πολύ μεγάλη και όλοι οι γονείς αναρωτιούνται για την καταλληλότητα της σειράς και σε ποιά ηλικία μπορούν τα παιδιά να την παρακολουθήσουν. Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι η σειρά είναι ένα έντονο, σκοτεινό δράμα. Η ανησυχητική ιστορία διερευνά τα κίνητρα μιας προβληματικής έφηβης για την αυτοκτονία, μέσω του αγοριού που ήταν ερωτευμένο μαζί της. Με εμφανή τα μηνύματα που έχουν σχέση με τον σεβασμό προς τους συνανθρώπους, και το να μην θεωρούμε τον άλλο δεδομένο. Όμως το γεγονός ότι η Hannah κατηγορεί τους άλλους για την αυτοκτονία της είναι προβληματική συμπεριφορά και μπορεί να στείλει λάθος μηνύματα σε κάποιους ευαίσθητους εφήβους. Αυτή η ιστορία θα μπορούσε να είναι η αφορμή που θα βοηθήσει τους γονείς να ξεκινήσουν συζητήσεις με τους έφηβους σχετικά με θέματα όπως ο εκφοβισμός, η απομόνωση και η κατάθλιψη και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται αυτα τα πολύπλοκα θέματα.

Στην ερώτηση προς την κόρη μου, τι είναι αυτό που της αρέσει και θέλει να παρακολουθεί αυτή την σειρά, η απάντηση είναι ότι υπάρχει κάτι που την ελκύει και θέλει να μάθει αυτούς τους λόγους που αυτό το κορίτσι πήρε αυτή την απόφαση.

Αυτή την τόσο λάθος απόφαση ακριβώς τα λόγια της Αλεσάντρας…

 

Βιβή Μπασινά
Βιβή Μπασινά
Γιατί να κλαίμε όταν μπορούμε να γελάμε;
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES