Nolan ή ανάμεσα στη σόγια & το ελαιόλαδο

Τρωμε

Η μητέρα του Γιαπωνέζα ο πατέρας του Έλληνας… ο ίδιος βρίσκεται στο μεταίχμιο. Ανάμεσα στη δύση και την Ανατολή. Ο Σωτήρης Κοντιζάς, ανερχόμενος και δημιουργικός σεφ, έκανε τη διαφορά φέτος το χειμώνα με τις πρωτότυπες και ιδιαίτερες γευστικές προτάσεις του Nolan.

 “Στο σπίτι μεγάλωσα έχοντας τη σόγια μαζί με το ελαιόλάδο”. Αυτές είναι οι παραστάσεις του, τα γευστικά του «ταξίδια». Το αποτέλεσμα; Μοναδικό. Τον ρωτάω πως κατηγοριοποιεί την κουζίνα του, τα φαγητά του. Μου απαντά με ειλικρίνεια ότι δεν του είναι εύκολο, η κουζίνα είναι μίξη διαφορετικών υλικών και τεχνικών. Ακριβώς όπως και ο ίδιος. Κάπου ανάμεσα στη δύση και την ανατολή.  Το ζητούμενο τελικώς είναι ότι η κουζίνα του, οι ακροβατισμοί του αρέσουν στο κοινό.

Προσωπικά το soba με καπνιστή πέστροφα και ταχίνι (11€), το πατατόψωμο (3€) και η βασιλική ζαργάνα με ραπανάκια (15€) αλλά και η τάρτα μελάσα ήταν γεύσεις αναπάντεχες για τον ουρανίσκο μου.

Ο κατάλογος στο Nolan είναι μικρός όπως και το μαγαζί. Ο Σωτήρης μου λεέι ότι τα «πιάτα είναι αυτά που γευόταν όταν ήταν μικρός στο σπίτι εμπλουτισμένα με τις γαστρονομικές του αναζητήσεις από τα ταξίδια του».  Καταλήγει ότι τα πιάτα του είναι «απλά αλλά το καθένα έχει μια ιδιαίτερη τεχνική».

Αυτό που με εντυπωσιάζει επάνω του είναι η πορεία της ζωής του. Τελειώνοντας το στρατό το όνειρο του ήταν να γίνει δοκιμαστής φαγητών η ζωή όμως τον πήγε σε άλλα μονοπάτια. Από το Οικονομικό της Παντείου βρέθηκε να δούλευει ως στέλεχος σε τράπεζα. Την ημέρα που του ανακοίνωσαν ότι έγινε αορίστου χρόνου πήρε άδεια και αποφασίσε να τα παρατήσει και να κυνηγήσει το όνειρο του!

Κάπως έτσι σήμερα τον βρίσκουμε στην κουζίνα του Nolan όπου πρεσβεύει την απλότητα στα φαγητά: «Έχω βγάλει το θόρυβο και έχω κρατήσει την ουσία στις συνταγές μου. Ήθελα οι γεύσεις να είναι σε υψηλό επίπεδο σε ένα κατά τα λοιπά κανονικό, νορμάλ εστιατόριο». Η ουσία είναι ότι αρέσει στον κόσμο. Όλα είναι χειροποίητα και αυτό μερικές φορές μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην κουζίνα όπως να σου καεί κάτι… είναι, όμως, πάντα φρέσκα και αυτό το καταλαβαίνεις από την πρώτη κιόλας μπουκιά. Αγαπάει τα «ζουμιά» τις σούπες, τα ramen…Προσφάτως έγινε πατέρας και αυτό άλλαξε και πάλι τη ζωή του. Το Nolan προσφάτως μπήκε και στον οδηγό Michelin…!

Αυτό το παιχνίδι ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση μου φέρνει στο μυαλό τη συνεργασία του Shantel με την Αρετή Κετιμέ, το κορίτσι που όλοι θυμόμαστε να τραγουδά στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών της Αθήνας. Σε ένα τραγούδι με πολυεπίπεδο ήχο… το οποίο συνδυάζει παραδοσιακά όργανα όπως το ούτι, ο τζουράς, ο μπαγλαμάς και τα λαούτα, την κιθάρα Fender Mustang, το ακορντεόν, το κλαρίνο, το νέι και μια ποικιλία από έγχορδα όργανα μαζί με ένα φορητό υπολογιστή το EastWest (Δύση και Ανατολή).

θα μπορούσε να είναι και ο τίτλος της κουζίνας του Σωτήρη… σε έναν χώρο που μόνο στη Δύση παραπέμπει με τη μίνιμαλ διακόσμηση και το φυσικό φως που μπαίνει  από τις τεράστιες τζαμαρίες. Το συνιστώ για μεσημεριανό ακριβώς γιατί εκείνη την ώρα η σάλα λούζεται από φως…

NOLAN, Βουλής 31 Αθήνα

Πρωτοδημοσιευτηκε στο jenny.gr

 

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES