Το Life Coaching στην παρέα του 4moms

Ψυχολογία

Ο Νάσος Θεοδοσόπουλος είναι ένας από τους νέους  συνεργάτες μας. Θα μας μυήσει στα μυστικά του Life Coaching και για το πως μπορείς να πάρεις πίσω “τον έλεγχο και τη μοίρα σου” όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά λέει..

Θέλησα να του κάνω μια μικρή ανάκριση και να μάθω περισσότερα για εκείνον πριν αρχίσει να μοιράζεται μαζί μας τις πολύτιμες συμβουλές του. “Ο άνθρωπος χρειάζεται βοήθεια. Όλοι μας χρειαζόμαστε συχνά πυκνά βοήθεια. Το να μάθει κανείς πως λειτουργεί η διάνοια του

και πως να την χειρίζεται χωρίς να του προκαλεί μπελάδες δεν είναι απλό πράγμα. Για αυτό το λόγο αποφάσισα να αφιερώσω τις προσπάθειες μου σε αυτή την κατεύθυνση. Είδα αυτό το κενό και είδα ότι είναι σημαντικό για τους ανθρώπους.”

Πολύ μου άρεσε αυτή η προσέγγιση του Νάσου, δε συμφωνείτε;

Δείτε τι μας λέει:

Τι σημαίνει coaching;

Η λέξη “coaching” σημαίνει “προπονώ” και προέρχεται από τον χώρο του τένις και τον ευρύτερο αθλητισμό. Εδώ και αρκετές δεκαετίες όμως χρησιμοποιείται και σε διαφορετικά πεδία, όπως είναι η εργασία, οι ανθρώπινες ή ερωτικές σχέσεις, οι στόχοι που θέτουμε στη ζωή μας και οτιδήποτε έχει να κάνει με κάτι που θέλουμε να πετύχουμε.

Κατά αυτή την έννοια το coaching ορίζεται ως η διαδικασία όπου ένα άτομο (ο coach) βοηθάει ένα άλλο άτομο (τον coachee) ώστε να πετύχει κάποιους στόχους και να ξεπεράσει διάφορες προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

 

Πως ασχολήθηκες με αυτό;

Από μικρό παιδί είχα κλήση σε αυτόν τον τομέα, όμως για χρόνια αναζητούσα πιο επάγγελμα θα μπορούσε να πραγματώσει όσα ήθελα να πετύχω. Σκέφτηκα να γίνω “ψυχολόγος” όμως είχε κάποιους περιορισμούς. Άλλες επιλογές ήρθαν και έφυγαν μέχρι που μια μέρα άκουσα τον όρο “Life Coaching”. Μετά από λίγο ψάξιμο ήξερα ότι αυτό θα έκανα μια μέρα.

Τα χρόνια που ακολούθησαν μελέτησα ποικίλα αντικείμενα και εργάστηκα σε πολλούς κλάδους που κατά βάση απαιτούσαν από μένα να επικοινωνώ και να βοηθάω τους πελάτες μου να λύνουν τις επαγγελματικές τους προκλήσεις. Αυτή η πορεία με ταξίδεψε σε διάφορες χώρες της Ευρώπης για περίπου πέντε χρόνια μέχρι που το 2011 επέστρεψα στην Ελλάδα. Στις αρχές του 2016 ιδρύω το πρώτο μου προσωπικό brand life coaching με την ονομασία NT Method, από τα αρχικά του ονόματος μου στα λατινικά. Η μέθοδος μου διαφοροποιείται από άλλες μορφές σύγχρονου coaching και διαθέτει μια μεγαλύτερη γκάμα προσεγγίσεων και τεχνικών.

Έχεις κάνει ανάλογες σπουδές;

Και όχι και ναι. Δεν είχα ιδέα τι έπρεπε να σπουδάσω για να το πετύχω αυτό. Τότε είδα στην Αμερική, στο TEDx ένα παιδί που είχε σταματήσει το σχολείο και έκανε “Self-Education”, δηλαδή μελετούσε μόνο όσα ήθελε και χρειαζόταν. Έτσι ανέλαβα μόνος μου την εκπαίδευση μου. Στο κάτω κάτω δεν υπάρχει πανεπιστήμιο που να βγάζει life coach! Αν και κάτι τέτοιο ακούγεται πολύ τολμηρό το να αναλαμβάνει κανείς ενεργητική υπευθυνότητα για την μόρφωση του έχει αμέτρητα κέρδη και πολύ λιγότερα από όσα ο κόσμος νομίζει εμπόδια.

Για να παραδίδει κανείς coaching δεν χρειάζεται κάποιο πτυχίο, αν και υπάρχουν ιδιωτικά ιδρύματα που εκδίδουν σχετικά “πτυχία” και διαθέτουν συλλόγους, κ.λπ.. Αν και έχω σπουδάσειτην ύλη τους τα όρια που θέτουν στην εφαρμογή του coaching και στον ορισμό που δίνουν σε αυτό, αποτελούν εμπόδια στην μέθοδο coaching που έχω αναπτύξει.

Παράλληλα έχω εκπαιδευτεί από μερικά από τα πιο σημαντικά ονόματα της παγκόσμιας σκηνής όπως για παράδειγμα ο Allan Peace. Έχω περισσότερες από 300 ώρες μαθημάτων στο ενεργητικό μου σε τάξεις διαφόρων πανεπιστημίων σε Δανία, Αγγλία και Αμερική. Φυσικά δεκάδες σεμινάρια και εμπειρία εκατοντάδων ωρών με πραγματικούς πελάτες.

Έχω μελετήσει επιλεκτικά και συγκεκριμένα κλάδους όπως: ψυχολογία, κοινωνιολογία, βιολογία, πολιτική, social engineering, επικοινωνία, συμβουλευτική, πωλήσεις, διοίκηση και διαφήμιση (marketing), copywriting, στατιστική, λογική, φιλοσοφία, ιστορία, μαθηματικά, φυσική, και ποικίλα εναλλακτικά μονοπάτια σκέψεις, όπως για παράδειγμα όλη την επιστήμη πίσω από τον παραδοσιακό διαλογισμό, τα οφέλη του οποίου με θαυμασμό ανακαλύπτει τα τελευταία χρόνια η σύγχρονη δυτική επιστήμη.

Συμμετείχα ως ειδικός σύμβουλος σε δύο μεγάλα πανευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, από το 2005 ως το 2011 περίπου, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως μέρος της εργασίας μου εκπαιδεύτηκα σε ποικίλες μορφές εναλλακτικής ψυχοθεραπείας.

Τι σε ώθησε να ασχοληθείς με το life coaching;

Ο άνθρωπος χρειάζεται βοήθεια. Όλοι μας χρειαζόμαστε συχνά πυκνά βοήθεια. Το να μάθει κανείς πως λειτουργεί η διάνοια του και πως να την χειρίζεται χωρίς να του προκαλεί μπελάδες δεν είναι απλό πράγμα. Για αυτό το λόγο αποφάσισα να αφιερώσω τις προσπάθειες μου σε αυτή την κατεύθυνση. Είδα αυτό το κενό και είδα ότι είναι σημαντικό για τους ανθρώπους.

Ο άνθρωπος μπορεί να είναι ευτυχισμένος και να ζει μια ζωή σε ισορροπία και αρμονία. Μπορεί να αισθάνεται δυνατός και κυρίως ευτυχισμένος ανεξάρτητα από το περιβάλλον που βρίσκεται. Αυτό σημαίνει ελευθερία! Ε λοιπόν, είναι αυτές οι ποιότητες που ήθελα για μένα και όσους τις επιζητούν.

Ξέρω με βεβαιότητα ότι ο άνθρωπος είναι γεμάτος θαυμαστές ικανότητες, αρκεί να τολμήσει, να έχει τη σωστή γνώση και να μην τον σαμποτάρει η διάνοια του. Δεν μπορώ να βλέπω αυτή την αλήθεια και να μην κάνω κάτι. Για μένα το life coaching έγινε ο τρόπος να ασκώ επαγγελματικά αυτό για το οποίο με γνωρίζουν όλοι οι άνθρωποι, φίλοι και γνωστοί. Για χρόνια μου έλεγαν να γίνω life coach, αλλά μόνο το 2015 άρχισα να σκέφτομαι σοβαρά ότι έχει έρθει η ώρα. Ήξερα ότι θα γίνει, απλώς περίμενα ως την κατάλληλη στιγμή.

Πότε πρέπει κάποιος να απευθυνθεί σε εσάς;

Συνήθως οι άνθρωποι που έρχονται σε μένα έχουν ήδη κατανοήσει ότι χρειάζονται προσωπική, πνευματική, διανοητική και ψυχολογική ενδυνάμωση για να πετύχουν τους στόχους τους. Έχουν δοκιμάσει άλλες λύσεις και χρειάζονται κάτι διαφορετικό και συγχρόνως αποτελεσματικό.

Οι άνθρωποι που γίνονται μαθητές μου βρίσκονται σύντομα στην ενδιαφέρουσα θέση να ανακαλύπτουν βαθύτερα τον εαυτό τους, με τρόπο τέτοιο που απαιτεί από αυτούς να αναλάβουν ευθύνη για τη γνώση που αποκομίζουν μέσα από πράξεις.

Όταν παίρνουμε ένα personal trainer να μας κάνει γυμναστική νιώθουμε άσχημα όταν μας πιέζει. Αν όμως δεν είναι μαλακός, αν ξέρει πως να μας χειριστεί και πως να βοηθήσει να συνεχίζουμε σε κάθε περίσταση, τότε πετυχαίνουμε τους στόχους μας για καλύτερο σώμα, απώλεια βάρους, κ.λπ.. Ο άνθρωπος που έρχεται σε μένα βιώνει ακριβώς αυτό, σε τομείς όμως, που έχουν απείρως πιο μεγάλο αντίκτυπο στην υπόλοιπη ζωή του.

 

Τι διαφορά έχει ένας ψυχολόγος από έναν life coacher;

Η βασική διαφορά είναι ότι ο ψυχολόγος έχει μόνο μια προσέγγιση για να βοηθήσει τον πελάτη του να λύσει τα προβλήματά του, ενώ ο life coach έχει πολλές επιλογές. Ωστόσο όπως διαφέρει ψυχολόγος από ψυχολόγο, διαφέρει και life coach από life coach.

Μερικοί συνάδελφοι μου δεν έχουν υπόβαθρο ψυχολογίας και δεν αναλαμβάνουν ανθρώπους όπου το βασικό τους πρόβλημα βρίσκεται στο παρελθόν (π.χ. ψυχικό τραύμα). Εγώ και μερικοί άλλοι μπορούμε να αναλάβουμε τέτοιες περιπτώσεις, εκτός αν πρόκειται για μια κλινική περίπτωση και η θεραπεία του ορίζεται από το νομικό πλαίσιο.

Επίσης κατά παράδοση σε ένα ψυχολόγο απευθύνεται συνήθως ένα άτομο που έχει “κάποιο πρόβλημα”, ενώ σε έναν life coach απευθύνεται ένα άτομο που θέλει να πετύχει ένα καλύτερο επίπεδο ικανότητας, ένα στόχο, μια πιο ισορροπημένη ζωή. Απευθύνεται στον ικανό που θέλει να γίνει πιο ικανός.

Από που προέρχεται αυτή η μέθοδος;

Το coaching γενικότερα έγινε γνωστό τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στην Αμερική. Ωστόσο το life coaching, πέρα από το μοντέρνο όνομα που έχει αποκτήσει, είναι τόσο παλιό όσο ο άνθρωπος. Life coaching κάνει στην ουσία οποιοσδήποτε έχει αφιερώσει τη ζωή του με επαγγελματικότητα και υπευθυνότητα να βοηθάει τους άλλους ανθρώπους στα ποικίλα ζητήματα της ζωής.

Άλλος ειδικεύεται σε θέματα σχέσεων, άλλος σε θέματα καριέρας, άλλος σε θέματα κοινωνικής ευφυίας, άλλος σε πνευματική επίγνωση, άλλος σε ψυχοσυναισθηματική ολοκλήρωση, άλλος σε επίτευξη στόχων, άλλος σε επιχειρηματικές ενέργειες, κ.λπ..

Ποιος είναι ο στόχος του life coaching;

Στόχος του life coaching είναι να βελτιώσει την κατανόησή του για τη Ζωή και να χειρίζεται με επιτυχία τις διάφορες προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Να προσεγγίσει μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή και να αναπτύξει δεξιότητες σε όλους τους απαραίτητους τομείς.

 

Nasos Theodosopoulos

NT METHOD

Site: www.ntmethod.com

email: [email protected]

Τηλ: +30 6956007185

Facebook εταιρίας: ntmethod

Facebook Νάσου: nasost

Το moto της NT Method (εν συντομία NTM) είναι Cause Over Life (Αιτία Πάνω στη Ζωή), όπου και εννοεί ότι “μπορεί κάποιος να έρθει σε θέση αιτία στη ζωή του”, δηλαδή “να πάρει πίσω τον έλεγχο και τη μοίρα του”.

Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη
Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη
Το σώμα λέει αυτό που δεν μπορούν να πουν οι λέξεις
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES

MORE EDITOR'S ARTICLES

Rio Ferdinand: H τραγική ιστορία του άσου των γηπέδων που έχασε τη γυναίκα του και μεγαλώνει μόνος τα 3 παιδιά του

Rio Ferdinand: H τραγική ιστορία του άσου των γηπέδων που έχασε τη γυναίκα του και μεγαλώνει μόνος τα 3 παιδιά του

Βίκυ Βολονάκη: Στην Αμερική πρώτα είσαι μαθητής –φοιτητής και μετά αθλητής

Βίκυ Βολονάκη: Στην Αμερική πρώτα είσαι μαθητής –φοιτητής και μετά αθλητής

Αγαπώ την αγορά μου..

Αγαπώ την αγορά μου..

Το κολύμπι ενεργοποιεί τον εγκέφαλό μας

Το κολύμπι ενεργοποιεί τον εγκέφαλό μας

Η αγκαλιά της μαμάς και η δύναμή της!

Η αγκαλιά της μαμάς και η δύναμή της!

Kids Yoga στο Revival Detox απο την Αριάδνη Οικονομίδη

Kids Yoga στο Revival Detox απο την Αριάδνη Οικονομίδη

Μια ευχάριστη ανάμνηση απο την Ευρωκλινική Παίδων

Μια ευχάριστη ανάμνηση απο την Ευρωκλινική Παίδων

Χούλα χουπ μωρό μου, χούλα χουπ σου λέω…

Χούλα χουπ μωρό μου, χούλα χουπ σου λέω…

Καλό ταξίδι Βασίλη…

Καλό ταξίδι Βασίλη…