Προσοχή! Κόψε το γάλα και τη ζάχαρη από τον καφέ!

Διατροφή

Για πολλούς η μέρα δεν ξεκινάει πριν από το πρώτο φλιτζάνι καφέ. Ωστόσο, λίγοι από εμάς πίνουμε τον καφέ μας σκέτο, με αποτέλεσμα όχι μόνο να αλλοιώνουμε την πραγματική του γεύση αλλά και να βλάπτουμε την υγεία μας. Τι θα πρέπει λοιπόν να αποφεύγουμε;

Το πρώτο υλικό που δεν θα πρέπει να βάζεις στον καφέ σου είναι πολύ πιθανό να είναι και το τελευταίο που φαντάζεσαι πως είναι βλαβερό. Σύμφωνα με έρευνες, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούμε γάλα στον καφέ, καθώς όταν αυτό αναμιχθεί με υψηλές ποσότητες καφεΐνης, τότε αυξάνεται η απέκκριση ασβεστίου από τα ούρα, ενώ μεγάλη ποσότητα από το ιχνοστοιχείο αυτό κατακάθεται στα έντερα. Η ουσία καζεΐνη που περιέχει το γάλα, όταν έρθει σε επαφή με την καφεΐνη, τότε πήζει και δημιουργεί μια μάζα που προκαλεί φούσκωμα, στομαχόπονο και κοιλιακές διαταραχές. Επιπλέον, οι διατροφολόγοι συμπληρώνουν πως το γάλα στον καφέ μπλοκάρει τον μεταβολισμό και είναι η κύρια αιτία που μπορεί να μην χάνει κανείς βάρος.

Επίσης, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τους καφέδες “τούρτες”, οι οποίοι έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια. Οι συγκεκριμένοι καφέδες, λόγω των πλούσιων στρώσεων από σαντιγί και σιρόπι που είναι “λουσμένοι” μπορούν να φτάσουν αστρονομικές ποσότητες θερμίδων. Για παράδειγμα, ένας τέτοιος καφές σε μικρό ποτήρι, με διπλή δόση από σιρόπι σοκολάτας μπορεί να έχει μέχρι και 300 θερμίδες! Και αυτές είναι οι γνωστές “άδειες” θερμίδες, οι οποίες δεν έχουν καμία διατροφική αξία. Αν εξαιρέσεις τη γευστική απόλαυση που προσφέρουν, περισσότερο κακό παρά καλό κάνουν!

Ακόμα και αν αποφεύγεις αυτού του είδους τους καφέδες, πολύ πιθανό είναι να γεμίζεις την κούπα σου με μερικά κουταλάκια ζάχαρη, η οποία όχι μόνο αποτελεί την αιτία για πληθώρα προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία, αλλά και σύμφωνα με τους λάτρεις του καφέ, αλλοιώνει την αυθεντική γεύση του χαρμανιού. Κι αν για να αποφύγεις τις θερμίδες, επιλέγεις να χρησιμοποιείς γλυκαντικές ουσίες, όπως η ασπαρτάμη, σου έχουμε άσχημα νέα. Σύμφωνα με έρευνες, αυτά τα τεχνητά γλυκαντικά, όχι μόνο αυξάνουν την επιθυμία σου για κάτι γλυκό, αλλά έχει αποδειχθεί πως είναι μέχρι και καρκινογόνες.

Κι αν μετά από όλα αυτά αναρωτιέσαι ποιος τελικά είναι ο ιδανικός τρόπος να πίνεις τον καφέ σου, η απάντηση είναι μία και πολύ πιθανό να μην σου αρέσει: σκέτο.

Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη
Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη
Το σώμα λέει αυτό που δεν μπορούν να πουν οι λέξεις
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES

MORE EDITOR'S ARTICLES

Μάσκα για υπέροχο στήθος

Μάσκα για υπέροχο στήθος

Αναπνεύστε ελεύθερα έχοντας αυτά τα φυτά μέσα στο σπίτι

Αναπνεύστε ελεύθερα έχοντας αυτά τα φυτά μέσα στο σπίτι

Ένα στα 10 παιδιά δεν έκανε κανένα εμβόλιο το 2016

Ένα στα 10 παιδιά δεν έκανε κανένα εμβόλιο το 2016

Πως να μην είναι ο καλύτερος σύζυγος της χρονιάς με αυτό που έκανε;

Πως να μην είναι ο καλύτερος σύζυγος της χρονιάς με αυτό που έκανε;

Η έντονη άσκηση δεν αδυνατίζει περισσότερο από την ήπια

Η έντονη άσκηση δεν αδυνατίζει περισσότερο από την ήπια

Πως θα διατηρήσεις το μαύρισμα σου όλο το καλοκαίρι

Πως θα διατηρήσεις το μαύρισμα σου όλο το καλοκαίρι

Το καλό μάσημα της τροφής μειώνει την όρεξη και τις θερμίδες

Το καλό μάσημα της τροφής μειώνει την όρεξη και τις θερμίδες

Το πρωινό ξύπνημα συνδέεται με καλύτερη διατροφή, βάρος

Το πρωινό ξύπνημα συνδέεται με καλύτερη διατροφή, βάρος

Εξόρμηση στην Τήνο παρέα με τα παιδιά

Εξόρμηση στην Τήνο παρέα με τα παιδιά