3 παιδικές παραστάσεις που αξίζουν

Ωρα Για Θεατρο

Πιάνω παπούτσι πάνω στο πιάνο, Θέατρο Πόρτα, Μεσογείων 59, Διάρκεια: 95′

staxtopoutapatariproject_s 

Ίσως η καλύτερη παιδική παράσταση που έχω δει εδώ και καιρό! Ευρυματική, απλή αλλά συνάμα μεγαλιώδης…βασισμένο σε μια ιδέα του Θωμά Μοσχόπουλου! Ο μύθος της Σταχτοπούτας με μια άλλη ματιά. 6 ηθοποιοί και ένας πιανίστας ανεβαίνουν επάνω σε ένα πιάνο και μας μιλούν για το πως υπερβαίνουμε τα στερεότυπα, για την  ανεξαρτησία, για έναν έρωτα μεγάλο που λυτρώνει.

Χωράνε εκεί πάνω; Ναι! Γιατί το πιάνο μετατρέπεται σε «πατάρι» και έτσι όλα μπορούν να συμβούν. Οι κολοκύθες γίνονται άμαξες, τα ποντίκια γίνονται άλογα, τα παλιά παπούτσια γίνονται γυάλινα γοβάκια. Αλλά και ο χορός γίνεται αφήγηση, η αφήγηση κοντσέρτο, και μια ολόκληρη ιστορία χωράει σε μια νότα. Κι έτσι, η Σταχτοπούτα και ο Πρίγκιπας μεγαλώνουν, ενώ οι μεγάλοι ξαναγίνονται παιδιά. Όλα αυτά συμβαίνουν πάνω στο πατάρι χωρίς μαγικά ραβδιά, παρά μόνο με το σώμα, τη φωνή και την παλλόμενη μουσική ενός από τους σπουδαιότερους συνθέτες του εικοστού αιώνα, του Sergei Prokofiev.

Η Αλίκη είχε αρχίσει να βαριέται έτσι που καθόταν στο χορτάρι, Θέατρο Θησείον, Τουρναβίτου 7, Διάρκεια: 70′

9E6A0250

Η Θεατρική Ομάδα Τσόκαρα επανέρχεται για δεύτερη χρονιά με την θεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους «Η Αλίκη είχε αρχίσει να βαριέται έτσι που καθόταν πάνω στο χορτάρι…» εμπνευσμένη από την Αλίκη στη Xώρα των Θαυμάτων του Lewis Carroll, και την παρουσιάζει από τις 9 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή στις 15:00 στο θησείον, Ένα Θέατρο για τις Τέχνες.

Μια παράσταση για την Φαντασία, την Ενηλικίωση και την Απελευθέρωση από κάθε μορφή καταπίεσης.

Η Αλίκη με οδηγό και σύμμαχο την παιδική της φαντασία, ταξιδεύει σε εναν κόσμο που ακροβατεί μεταξύ παράλογου και θαυμαστού. Σε έναν κόσμο όπου όλα μπορούν να συμβούν.

Τι συμβαίνει όταν ένα παιδί συναντιέται με τον κόσμο των μεγάλων; Πόσα φλιτζάνια με τσάι χρειάζονται για να μπορέσεις να σταματήσεις το Χρόνο; Πόσα αναπάντητα ερωτήματα χωρούν σε ένα ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων;

Η Αλίκη περιπλανάται στη Χώρα των δικών της θαυμάτων και αξιοποιεί αυτό που ο καθένας διαθέτει, αλλά συχνά λησμονεί: την εσωτερική δύναμη της φαντασίας που απελευθερώνει από κάθε μορφή καταπίεσης.

Και τέλος έρχεται να μας θυμήσει ότι ακόμα κι όταν κανείς βαριέται και δεν έχει τίποτα να κάνει, δεν είναι ποτέ μόνος.

Με ζωντανή μουσική, χειροποίητες κούκλες, εικονικές ψευδαισθήσεις και τεχνικές σωματικού θεάτρου, δημιουργούμε την παράσταση μπροστά στα μάτια σας και σας καλούμε να ταξιδέψετε μαζί μας σε μέρη που ίσως δεν έχετε ακόμη φανταστεί.

Η Πόλη που Έδιωξε τον Πόλεμο, Παραμυθοχώρα, Αναπαύσεως 14, Μέτς, Αθήνα

syntelestes

Εδώ οι αδελφές Μαρία και Σπυριδούλα Παπαγεωργίου ταξιδεύουν μικρούς και μεγάλους σε κόσμους μαγικούς. Οι κούκλες βρίσκονται στο επίκεντρο. Φέτος το παραμύθι του Αντώνη Παπαθεοδούλου, Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο, “ζωντανεύει” σε μια παράσταση που θα αγαπήσουν τα παιδιά. Ο πόλεμος, η αλληλεγγύη, οι ανθρώπινες αξίες, η αγάπη μεταξύ άλλων θεμάτων που θίγει το παραμύθι. Η μουσική του Φοίβου Δεληβοριά απογειώνει την παράσταση και συνεπαίρνει το κοινό. Στην Παραμυθοχώρα γίνονται και πολλά όμορφα εργαστήρια που “ακονίζουν” τη φαντασία των παιδιών και “επενδύουν” στη δημιουργικότητα τους.

 

 

 

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES